(VIDEO) „Poți fi eurosceptic, însă chiar și scepticii trebuie să se bazeze pe fapte”. Moldova și frica de integrare în UE. Interviu NM

De unde provin temerile oamenilor legate de procesul de aderare la UE și ce nu este în regulă cu acestea? Ce rol joacă dezinformarea răspândită de state ostile și grupări criminale și cum poate fi combătută? De ce este atât de dificil să reformăm justiția și cum au depășit alte țări europene aceste provocări? Și, în general, ce așteptări ar trebui să aibă Republica Moldova și cetățenii săi de la procesul de aderare la UE? Despre toate acestea au vorbit, într-un interviu acordat corespondentei NM Nicoleta Găină, experții europeni Primož Vehar și Vladimir Međak, autorii unui ghid privind negocierile pentru aderarea Moldovei la UE. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Moldova are peste 8 000 de milionari în lei. Cel mai tânăr are 16 ani

Anul trecut, peste 8 000 de persoane din Republica Moldova au obținut venituri de peste 1 milion de lei fiecare. Cea mai tânără persoană din această categorie are 16 ani, iar cea mai vârstnică – 88 de ani. Cea mai mare sumă de venit declarată de o persoană fizică a fost de 165,1 milioane de lei. Datele au fost comunicate de Serviciul Fiscal de Stat.

Serviciul Fiscal de Stat a raportat, pe 28 iulie, că a recepționat 98 588 declarații cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2024, depuse de către persoanele care desfășoară activitate economică, și 206 682 declarații depuse de contribuabili – persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător.

Agenții economici au raportat venituri totale de 687,2 miliarde de lei și cheltuieli de 625,7 miliarde de lei. Față de anul 2023, veniturile au crescut cu 15,2 miliarde de lei, iar cheltuielile – cu 10,4 miliarde de lei. Agenții economici au declarat pentru anul 2024 un impozit pe venit de 7,5 miliarde de lei, cu 0,2 miliarde mai mult decât în 2023.

În anul 2024, persoanele fizice au obținut venituri în valoare totală de 129 miliarde de lei, bani câștigați de 1,57 milioane de persoane. Din aceste venituri, statul a reținut și a încasat un impozit pe venit de 10,3 miliarde de lei.

Anul trecut, 8 019 de persoane au obținut venituri de peste 1 milion lei fiecare, comparativ cu 6 416 persoane fizice în 2023. Veniturile totale ale acestor persoane au fost de 28,3 miliarde de lei, iar statul a reținut un impozit de 1,98 miliarde de lei, față de 19,7 miliarde lei venituri și 1,46 miliarde lei impozit în 2023. Cea mai mare sumă de venit declarată de o persoană fizică a fost de 165,1 milioane de lei. „Cea mai tânără persoană din această categorie are 16 ani, cea mai vârstnică – 88 ani”, au comunicat reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat. Din numărul total al persoanelor care au obținut venituri mai mult de 1 milion de lei sunt 5 560 contribuabili de gen masculin și 2 459 feminin.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: