VIDEO Prima declarație a lui Nazarbaev de la izbucnirea violențelor în Kazahstan: Sunt pensionar
Full Article 2 minutes read

VIDEO Prima declarație a lui Nazarbaev de la izbucnirea violențelor în Kazahstan: Sunt pensionar

Fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev a făcut o adresare publică către popor. Acesta a menționat că în timpul dezordinilor care au avut loc recent se afla în capitala țării. El a dat asigurări că în cadrul „elitei” nu există niciun conflict.

Președintele Kassîm-Jomart Tokaev deține toată puterea. El este președintele Consiliului de Securitate. În curând, va fi ales în funcția de președinte al Partidului „Nur Otan”. De aceea, nu există niciun conflict sau rezistență în cadrul elitei. Zvonurile pe această temă sunt absolut lipsite de temei”, se arată în declarația lui Nazarbaev, publicată pe site-ul său.

Oficialul a subliniat că evenimentele din ianuarie au cutremurat întregul Kazahstan, iar ținta acestor dezordini și atacuri organizate ar fi „distrugerea unității țării” și a „fundamentului statului”.

Nazarbaev a mai spus că tragedia care a avut loc „a servit drept lecție pentru toți”, de aceea este important să fie depistați organizatorii acțiunilor respective. Răspunsul la aceste întrebări le vor oferi anchetatorii. Fostul șef de stat a mai spus că în tot acest timp s-a aflat în în capitală.

Răspunzând la numeroasele adresări în adresa mea și în legătură cu cele publicate de presă, vă anunț că în 2019 am transmis puterea președintelui Kassîm-Jomart Tokaev și de atunci sunt pensionar, iar în momentul de față mă aflu la odihna bine-meritată în capitala Kazahstanului și nicăieri nu am plecat”, a mai spus acesta.

Este prima declarație publică a lui Nursultan Nazarbaev de la violențele care s-au produs recent. Presa locală a scris că ex-președintele, împreună cu membrii familiei sale, au părăsit țara în primele zile ale anului. Protestele s-au produs inlusiv din cauza familiei Nazarbaev, pe care manifestanții o acuzau că ar controla din culise puterea în stat. De la izbucnirea violențelor, trei gineri ai lui Nazarbaev au demisionat din funcțiile publice pe care le dețineau.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: