VIDEO Primii alegători: scrutinul din 3 noiembrie a început cu votul unui grup de turiști moldoveni, la Tokyo

Primii care au votat în turul II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie sunt un grup de turiști moldoveni aflați în Japonia, la Tokyo. Aceștia au ales să includă în programul lor o vizită la Ambasada Republicii Moldova pentru a-și exercita dreptul la vot și au îndemnat conaționalii să le urmeze exemplul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că primii care au votat la scrutinul prezidențial din 3 noiembrie sunt 11 turiști moldoveni. Aceștia și-au exercitat votul în Japonia, Tokyo.

„Provenind din profesii diferite (business, IT etc.), dar uniți de dragostea pentru țară, acești oameni au inclus în programul turistic și o vizită la sediul Ambasadei Republicii Moldova din Tokio”, a relatat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Noi suntem aici, în fața Ambasadei Republicii Moldova din Tokio, și transmitem „o bună dimineață” către toți prietenii, rudele noastre și cetățenii Republicii Moldova. Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că suntem primii care am făcut acest lucru și, în general, cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fim primii în ceva”, a comunicat Vitalie Chiriac, unul din cei 11 moldoveni.

Amintim că la scrutinul din 20 octombrie, primul cetățean care a votat a fost o moldoveancă care a călătorit 1300 de kilometri din Coreea de Sud până în Japonia pentru a-și exercita dreptul de vot. Detalii AICI.

Pe 3 noiembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte în cadrul turului II de scrutin prezidențial. În buletinul de vot sunt înscriși doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, și Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: