TASS

VIDEO Proteste de amploare în Armenia; se cere demisia premierului. Circa 200 de persoane au fost reținute

Forțele de ordine din Armenia au reținut circa 200 de persoane care participau la protestele împotriva delimitării frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan. Motivul invocat de Ministerul de Interne a fost „nesupunerea față de poliție”. Protestatarii au blocat mai multe străzi din Erevan, precum și două autostrăzi, relatează Кавказский Узел. Printre revendicările manifestanților se numără și demiterea prim-ministrului Nikol Pașinian.

La 26 mai, membrii și susținătorii mișcării de protest „Tavuș în numele patriei” [Tavuș este o provincie în Nord-Estul Armeniei] au organizat un miting la Erevan. Liderul mișcării, arhiepiscopul eparhiei de Tavuș, Bagrat Galstian (denumit în mass-media și Galstanian), i-a cerut premierului Nikol Pașinian să demisioneze. Activiștii mișcării de protest l-au desemnat pe Galstian drept candidatul lor pentru funcția de prim-ministru. Participanții la mitingul din Erevan au afirmat că protestează împotriva „pierderii statalității”, care s-ar produce în urma delimitării frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan.

În dimineața zile de 27 mai, la apelul lui Bagrat Galstanian, opozanții delimitării frontierei armeano-azerbaidiene au blocat autostrăzile Erevan-Aștarak și Erevan-Armavir din regiunea Armavir. La rândul său, forțele de ordine au reacționat în număr mare și au înlăturat protestatarii de pe autostrada Erevan-Armavir.

Până la ora locală 08.55 [7:55 ora Chișinăului], 67 de protestarari au fost aduși la secțiile de poliție din Armenia, a declarat Zarzand Gabrielian, șeful departamentului de relații cu presa al poliției armene. Potrivit acestuia, cetățeniilor li se impută „Neîndeplinirea unei cereri legale a poliției” din Codul de infracțiuni administrative din Armenia.

Acte de nesupunere civilă au avut loc și în Erevan, unde protestatarii au blocat multiple străzi. Forțele de ordine au făcut multiple rețineri, printre care și pe deputatul armean Artur Sargsian.

Protestele din Armenia au fost declanșate după ce Azerbaidjanul și Armenia au convenit, la 19 aprilie, să reconcilieze granița celor două țări în secțiunea nordică pe linia de la momentul prăbușirii URSS. La 23 aprilie, a început demarcarea frontierei în secțiunea nord-estică (pe partea armeană). La 24 mai, polițiștii de frontieră armeni și azeri au început să protejeze secțiunile de frontieră definite în timpul delimitării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS, înregistrat oficial în cursa electorală: CEC a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în cadrul ședinței de astăzi, 101 candidați la funcția de deputat pe lista Partidului „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. PAS este primul partid înregistrat oficial în cursa electorală.

CEC a înregistrat simbolul electoral al partidului pentru participare la scrutin. Totodată, a confirmat candidatura lui Sergiu Gherciu în calitate reprezentant al formațiunii la CEC. De asemenea, a fost desemnată persoana responsabilă de finanțe (trezorier) pentru campania electorală.

CEC menționează că acei candidați înregistrați care dețin funcții publice trebuie să-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale. În caz contrar, nesuspendarea va duce la anularea înregistrării și excluderea candidatului din lista concurentului electoral.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe pe 29 august 2025.

Amintim că PAS a prezentat, pe 20 iulie, lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: