VIDEO Proteste masive în Iran, după ce guvernul a recunoscut doborârea avionului ucrainean
Full Article 3 minutes read

VIDEO Proteste masive în Iran, după ce guvernul a recunoscut doborârea avionului ucrainean

Proteste de amploare au izbucnit în Iran, după ce autoritățile de la Teheran au recunoscut că avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord a fost doborât de o rachetă iraniană. Printre victime erau și numeroși iranieni. Manifestanții au scandat lozinci împotriva conducerii Iranului, inclusiv „Suntem mințiți că dușmanul este America, însă dușmanul este aici”, scrie BBC, ieri, 12 ianuarie.

Demostranții au protestat în fața universităților de la Teheran și din alte orașe și au cerut demisia autorităților responsabile de tragedia aviatică. În piața Azadi au avut loc ciocniri cu forțele de ordine, care au încercat să disperseze mulțimea.

Demonstrațiile au început sâmbătă, când studenții au început să se adune în fața a două universități din Teheran. Inițial, aceștia intenționau să cinstească memoria victimelor tragediei aviatice, însă spre seară au avut loc confruntări violente cu poliția, care a făcut uz de gaze lacrimogene.

Mai multe publicații iraniene au publicat reportaje din timpul demonstrațiilor cu titlul „Rușine” și „Nu vom ierta”, în timp ce alte surse mass media au adus laude autorităților pentru că au recunoscut greșeala care a provocat moartea persoanelor aflate la bordul avionului ucrainean.

Totodată, duminică, la Teheran, au avut loc demonstrații în susținerea generalului Suleimani și împotriva SUA și a Marii Britanii.

Mii de oamenii au cerut sâmbătă seară plecarea liderului suprem: Ali Khamenei.

Reacții internaționale

Reacţii curg din întreaga lume. Președintele SUA, Donald Trump, a reiterat, duminică, avertizarea sa în adresa Iranului și a declarat că autoritățile trebuie să renunțe la urmărirea participanților la manifestațiile antiguvernamentale. Liderul de la Casa Albă a scris pe pagina sa de Twitter că „Lumea vă urmărește, dar cel mai important, SUA vă urmărește”.

Marea Britanie a condamnat reținerea ambasadorului britanic din Iran și a calificat gestul drept „încălcarea grosolană a dreptului internațional”. Ministrul de Externe, Dominic Raab, a declarat că Robert Macaire a fost astestat după ce a participat la o acțiune de comemorare a victimelor tragediei aviatice, pe motiv că „a participat la organizarea și promovarea acțiunilor radicale”, însă a fost eliberat la scurt timp.

La rândul său, diplomatul a declarat că a părăsit manifestația după ce participanții au început să scandeze lozinci antiguvernamentale.

Iranul susține că ambasadorul Marii Britanii a dat dovadă de comportament lipsit de diplomație.

VIDEO Proteste masive în Iran, după ce guvernul a recunoscut doborârea avionului ucrainean

BBC

Duminică, în fața ambasadei Marii Britanii de la Teheran au avut loc demonstrații, în cadrul cărora participanții au dat foc steagului Marii Britanii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: