hotnews

VIDEO Proteste uriașe în Sri Lanka. Președintele a fugit de teama mulțimii care i-a luat cu asalt reședința

Mii de protestatari din capitala comercială a Sri Lankăi, Colombo, au luat cu asalt reședința oficială a președintelui sâmbătă, pe fondul a luni întregi de furie publică din ce în ce mai mare față de cea mai gravă criză economică a țării din ultimele șapte decenii, relatează Reuters, citat de Hotnews.

Unii protestatari au pătruns în reședința președintelui, potrivit imaginilor video de la postul local de știri TV NewsFirst.

Mii de protestatari au spart, de asemenea, porțile secretariatului prezidențial de la malul mării, care a fost locul unui protest de luni de zile, și au intrat în incintă, au arătat imaginile TV.

Personalul militar și poliția din ambele locații nu au reușit să rețină mulțimea, în timp ce scandau sloganuri în care cereau președintelui Gotabaya Rajapaksa să demisioneze.

Două surse din ministerul apărării au declarat că președintele Rajapaksa a plecat vineri de la reședința oficială pentru siguranța sa înainte de mitingul planificat pentru weekend.

Prim-ministrul Sri Lankăi Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a cabinetului pentru a discuta o „rezolvare rapidă” a crizei politice în curs de desfășurare, după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit sâmbătă de la reședința sa oficială asaltată de protestatari, potrivit AFP.

Wickremesinghe, care este următorul în linie în cazul în care Rajapaksa demisionează, a invitat liderii partidelor politice să se alăture întâlnirii și a cerut, de asemenea, convocarea de urgență a Parlamentului pentru a discuta despre criză, a declarat biroul său într-un comunicat.

Cel puțin 21 de persoane, inclusiv doi polițiști, au fost rănite și internate în spital în timpul protestelor în curs, au declarat surse din spital pentru Reuters.

Națiunea insulară suferă de o penurie fără precedent de produse de bază, iar cei 22 de milioane de locuitori ai săi au suferit o inflație fulgerătoare și pene de curent prelungite de la începutul anului.

Criza vine după ce COVID-19 a lovit economia dependentă de turism și a fost agravată de acumularea unei datorii guvernamentale uriașe, creșterea prețului petrolului și interzicerea importului de îngrășăminte chimice anul trecut, care a devastat agricultura.

Mulți dau vina pe președintele Rajapaksa pentru declinul țării. Protestele, în mare parte pașnice din martie, i-au cerut demisia.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: