РИА Новости

VIDEO Putin: Aderarea la NATO a Finlandei și Suediei nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia

În pofida speculațiilor din presa italiană, care a scris, citând surse anonime, că Vladimir Putin a fost spitalizat și operat de cancer, liderul de la Kremlin a apărut luni la o reuniune cu liderii celorlalte țări din alianța militară CSTO, care are loc la Moscova. În cadrul unei conferințe de presă, el a declarat că extinderea NATO în Finlanda și Suedia nu reprezintă o amenințare directă pentru Federația Rusă, deoarece Moscova nu are probleme cu aceste țări. 

„În ceea ce privește extinderea [NATO], inclusiv prin noi membri ai alianței – Finlanda, Suedia, Rusia nu are probleme cu aceste state. Prin urmare, în acest sens, extinderea în detrimentul acestor țări nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia”, a spus șeful statului rus, citat de Tass.

În același timp, președintele Federației Ruse a avertizat cu privire la răspunsul Moscovei la extinderea infrastructurii militare a NATO în Finlanda și Suedia. „Extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu (Finlanda și Suedia – n.r) va provoca cu siguranță răspunsul nostru”, a spus Putin.

De fapt, problema este creată de la zero”, crede președintele rus. Vom reacționa în consecință la acest lucru”, a asigurat el.

Pe lângă această politică expansionistă nesfârșită, Alianța Nord-Atlantică depășește și destinația sa geografică, dincolo de euro-atlantică, încercând să se implice din ce în ce mai activ în problemele internaționale și să controleze situația internațională din punct de vedere al securității, să influențeze ei, și nu în cel mai bun mod, în alte regiuni ale lumii. Acest lucru necesită cu siguranță o atenție suplimentară din partea noastră”, a declarat liderul rus.

La rândul său, președintele belarus Alexander Lukașenko i-a îndemnat luni pe ceilalți membri ai alianței militare să rămână uniți și a acuzat Occidentul că vrea să prelungească conflictul din Ucraina pentru a încerca să slăbească Rusia cât mai mult posibil.

Lukașenko a declarat că „sancțiunile infernale” împotriva țării sale și a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă CSTO ar fi vorbit pe o singură voce.

Potrivit Tass, la summit participă liderii celor șase state membre: președintele rus Vladimir Putin, premierul armean Nikol Pashinyan, președintele belarus Alexander Lukașenko, liderul kazah Kassym-Jomart Tokayev, președintele kârgâzz Sadyr Japarov și liderul tadjik Emomali Rahmon.

CSTO este o organizație de securitate post-sovietică, care reunește în prezent șase țări: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: