VIDEO Putin, avertisment pentru Prigojin și mercenarii Wagner: „O trădare! Veți fi pedepsiți”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Putin, avertisment pentru Prigojin și mercenarii Wagner: „O trădare! Veți fi pedepsiți”

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a venit cu un prim mesaj pentru poporul rus, dar și liderul grupării militare Wagner, Evghenii Prigojin, după ce cei din urmă ar fi prelua controlul obiectivelor militare și a aeroportului din orașul rus Rostov pe Don. Putin califică acțiunile grupării militare drept „o trădare” și dă asigurări că toți cei care au ridicat arma împotriva propriului popor vor fi pedepsiți.

„Aceasta este o lovitură în spatele țării noastre și al poporului nostru. (…) În calitate de președinte al Rusiei și de comandant suprem, voi face totul pentru a apăra țara, pentru a proteja ordinea constituțională. Cei care au organizat rebeliunea și au ridicat armele împotriva camarazilor lor au comis o crimă și vor fi trași la răspundere pentru asta”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a făcut apel la luptătorii Wagner să lase armele și să se predea. Un mesaj similar a fost enunțat, puțin timp în urmă, și de ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Șoigu. Instituția susține că mercenarii lui Prigojin ar fi fost „păcăliți” sau amenințați să pornească „rebeliunea militară”.

„Mulți dintre camarazii voștri din mai multe echipe și-au dat deja seama de greșeala lor cerând ajutor pentru a-și asigura capacitatea de a se întoarce în siguranță la punctele lor de desfășurare permanentă. O astfel de asistență din partea noastră a fost deja acordată tuturor luptătorilor și comandanților care au aplicat”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.

Șoigu a dat asigurări – Moscova „garantează siguranța tuturor” luptătorilor care vor depune armele.

Precizăm că liderul grupării Wagner a anunțat în dimineața zilei că a preluat controlul asupra obiectivelor militare, dar și a aeroportului din orașul rus Rostov pe Don. Evghenii Prigojin susține că mercenarii săi au intrat fără luptă în orașul aflat la graniță cu Ucraina și că vrea să înainteze spre capitala Rusiei, Moscova. Între timp, la Moscova și î regiunile acesteia au fost luate măsuri antiteroriste, iar la Rostov și în alte regiuni ale țării au fost amânate toate evenimentele. Guvernatorul regiunii a îndemnat populația să rămână în case și să nu iasă în stradă.

Potrivit presei internaționale, care citează surse din FSB-ul rusesc, Prigojin ar fi preluat deja și controlul asupra mai multor obiective cheie din Voronej. Informația nu a fost însă, confirmată, deocamdată, din surse oficiale.

Amintim că, anterior, mai multe înregistrări audio au fost postate pe canalul Telegram al lui Evghenii Prigojin, fondatorul Wagner. În special, el a susținut că unitățile sale ar fi fost atacate și a acuzat conducerea militară a Rusiei pentru acest lucru. TASS scrie că FSB-ul Federației Ruse a inițiat un dosar penal, după declarațiile lui Prigojin, pentru faptul că acesta ar fi cerut o rebeliune armată. Ministerul Apărării a numit false informațiile privind presupusa grevă împotriva mercenarilor Wagner.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: