VIDEO “Renaștere” se plânge că a rămas fără trei corturi din Chișinău și Edineț, din cauza PAS. Reacția formațiunii și explicația Poliției
Full Article 3 minutes read

VIDEO “Renaștere” se plânge că a rămas fără trei corturi din Chișinău și Edineț, din cauza PAS. Reacția formațiunii și explicația Poliției

Cel puțin trei corturi ale Partidului „Renaștere” din Chișinău și Edineț, unde reprezentanții formațiunii ar fi colectat semnături pentru declararea drept „neconstituțională” a PAS, au fost dezasamblate de poliție. Incidentul a avut loc pe 1 august, curent. Partidul „Renaștere”, care este apropiat fugarul Ilan Șor, a declarat că oamenii legii ar fi acționat la indicația formațiunii de guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). La rândul lor, PAS și Inspectoratul General al Poliției (IGP) au respins acuzațiile. IGP a precizat că, în realitate, corturile au fost scoase, din cauză că Partidul „Renaștere” a distribuit materiale electorale cu încălcarea legii privind publicitatea și actele din domeniul electoral.

Partidul „Renaștere” a publicat pe rețelele de socializare două videoclipuri filmate în Chișinău și unul în Edineț, în care angajați ai Inspectoratului General al Poliției demontează corturile formațiunii. „Renaștere” a declarat că acolo, membrii formațiunii, desfășurau o colectare de semnături privind declararea drept „neconstituțională” a PAS, inițiativă care a fost anunțată cu o lună în urmă.

Astfel, partidul a dat de înțeles că oamenii legii ar fi acționat la indicația PAS.

Organele de drept din unele zone ale țării noastre au încetat să mai acționeze în cadrul legii, ci mai degrabă îndeplinesc voința unor indivizi, bazându-se pe argumente ridicole și nu pe cadrul legal! Reprezentanții Partidului “Renaștere” au respectat toate prevederile legii cu privire la întruniri, după ce au anunțat în prealabil autoritățile locale. Dar în realitățile actuale, orice manifestare de nemulțumire față de autoritățile PAS este consemnată în scris!”, a mențționat partidul pe canalul său de Telegram.

Contactați de NM, reprezentanții IGP au precizat că scoaterea corturilor a avut loc din cauza unor încălcări admise de Partidul „Renaștere”, care se referă la distribuirea materialelor electorale.

Nu comentăm acuzațiile politice. Orice agent constatator activează independent la documentarea cazurilor și este în drept să constate anumite încălcări, inclusiv faptul dacă tirajul materialelor electorale expuse coincide cu cel din contract. Recomandăm persoanelor să studieze Legea cu privire la publicitate și actele din domeniul electoral”, au declarat reprezentanții IGP.

La rândul său, contactat de NM, PAS a respins acuzațiile Partidului „Renaștere”. „Sunt aberații. Toate partidele trebuie să se conformeze legii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a formațiunii, Adriana Vlas.

Amintim că, pe 23 iunie, Partidul „Renaștere” a anunțat că inițiază o procedură prin care să declare drept „neconstituțională” formațiunea de guvernare. Socialiștii transfugi, care au aderat recent la „Renaștere”, Alexandr Nesterovski, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii, au declarat că, în curând, formațiunea va începe o colectare de semnături „împotriva” PAS. Ulterior, aceștia, în calitate de deputați, vor depune o sesizare la Curtea Constituțională privind „scoaterea în afara legii” a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Partidul „Renaștere”

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: