VIDEO Salariile primarilor vor crește cu 50%, iar a pedagogilor – cu 15%. Ministrul Finanțelor: atât am putut
Full Article 4 minutes read

VIDEO Salariile primarilor vor crește cu 50%, iar a pedagogilor – cu 15%. Ministrul Finanțelor: atât am putut

Salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii ar putea crește cu peste 50%. Declarația a fost făcută de Ministrul Finanțelor Petru Rotaru în cadrul ediției din 12 decembrie a emisiunii „Rezoomat”, de la RLive. Totodată, Rotaru a spus că, în opinia sa, „nu este corect” faptul că salariile miniștrilor au crescut cu 50%, în timp ce lefurile pedagogilor vor crește doar cu 15%, începând cu anul viitor, însă bugetul nu a permis majorări mai mari pentru această categorie de angajați.

În timpul emisiunii, ministrul Finanțelor a fost întrebat cum vor fi identificați bani pentru creșterile salariale pentru reprezentanții administrațiilor publice locale, care de altfel au fost solicitate de președinta Maia Sandu, cu câteva zile în urmă, la Forumul primarilor.

Un an de zile am fost primar. Știu problemele, provocările, așteptările cetățenilor. S-a cerut acest lucru. Noi acum suntem practic în faza activă de a scutura toate, hai să-i spunem, tot ce mai avem, ca să reușim să creștem semnificativ salariile. Eu cred că o să fie de peste 50%. O să vedem cât o să reușim până la urmă Este un esențială pentru primari. Pentru prima dată s-a vorbit de priamari ca potențial de creștere. Noi ne asumăm această creștere, din bugetul de stat, pentru primari, viceprimari și secretari de consilii”, a răspuns Petru Rotaru.

Ministrul a menționat că banii pentru aceste majorări salariale urmează a fi incluși în proiectul bugetului se stat pentru 2024, care a fost aprobat deja în prima lectură, înainte ca acesta să fie adoptat în lectură finală.

Eu cred că noi între prima și a doua lectură o să fie un amendament din partea deputaților prin care vom spune spațiul fiscal pe care noi maxim putem să ni-l permitem”, a precizat el.

Întrebat dacă Guvernul „și-a pus corect prioritățile”, în condițiile în care, anul trecut salariile miniștrilor, au fost majorate cu 50%, însă cele ale cadrelor didactice vor crește doar cu 15%, Rotaru a spus: „Cred că nu este corect. Cu siguranță majorările salariilor pedagogilor este un element important. Cu siguranță noi ne dorim să avem o școală care are pedagogi și care nu are penuria asta de cadre. (…) Dar trebuie să înțelegem că având un spațiu fiscal sau o capacitate de a cheltui, tu nu poți s-o mărești sau micșorezi. Poți s-o mărești, dar nu pe termen scurt. Noi vorbim de termen lung creșterea capacității, creșterea economică, majorarea spațiului fiscal. Dar pe moment, credeți-mă că eu din suflet, inclusiv în discuțiile cu colegul Perciun de la Ministerul Educației, am discutat foarte mult. Știți câtă dorință avea domnul Perciun să fie mult mai mult? Dar din explicații și din discuții, noi atât am avut, atât am putut”.

Ministrul Finanțelor a explicat că există multe profesii importante, astfel Guvernul a decis să mărească salariile câte puțin pentru a le putea acoperi pe toate.

Dacă noi pentru anul următor o să avem potențial mai mare economic și o să avem aceste lucruri… Cu siguranță nimeni nu pune la îndoială necesitatea sau volumul. Dar trebuie să înțelege: avem medici, avem pedagogi, avem polițiști, avem diferite clase sociale care, la fel, sunt importante. Și dacă o să mă puneți pe mine să aleg, o să-mi fie foarte greu. De aceea, la nivel de Guvern, s-a luat decizia… Dacă anul trecut s-a axat un pic pe medici, anul ăsta ne axăm pe pedagogi. Trebuie să le luăm pe rând, astfel încât să reușim să atingem acele domenii sensibile și necesare pentru țară”, a menționat acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: