(VIDEO) Sandu și Gavrilița au comemorat victimele Holocaustului și au amintit de Ucraina: „Și astăzi, la fel ca 80 de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile”
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Sandu și Gavrilița au comemorat victimele Holocaustului și au amintit de Ucraina: „Și astăzi, la fel ca 80 de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile”

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița au participat pe 27 ianuarie la evenimentul care s-a desfășurat, la Chișinău, în memoria victimelor Holocaustului. Oficialii au făcut o paralelă cu războiul început de Rusia în Ucraina și au menționat că realitatea nu trebuie ignorată.

Șefa statului a amintit că peste 300 000 de evrei, romi, oameni care făceau parte din alte grupuri, și-au pierdut viața în regiunea noastră în timpul Holocaustului. Maia Sandu a remarcat că urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii.

„Mă gândesc acum la cele 500 de perechi de pantofi găsite recent într-o gropă comună la Tiraspol. Cine au fost acei 500 de oameni? Cine au fost cei care au apăsat pe trăgaci? Cine trebuie să dea la o parte voalul timpului pentru a scoate adevărul din gropile de var? Unde am închis ochii noi, ca oameni, ca umanitate? Unde am întors privirea? Unde n-am prefăcut că nu observăm? Indiferența legitimează crima. Privirea întoarsă îi dă răului libertate de acțiune. Și astăzi, la fel ca 80 de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile, oameni care dintr-un ciudat instinct al autoconservării, din cauza unui soi de surzenie socială, preferă să creadă că nimic nu s-a întâmplat atunci, că nimic nu se întâmplă acum. Holocaustului nu este drama unei națiuni aparte, ci tragedia întregii umanități”, a menționat Sandu.

Președinta țării a comparat Holocaustul cu războiul din țara vecină.

Până acum, mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului și că lumea de după este alta. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată. Astăzi, mai mult ca oricând, e nevoie de un vot comun împotriva răului. Astăzi este imperativ necesar ca fiecare dintre noi să spună un NU hotărât minciunii, dezinformării, instigării la ură”, a mai spus Maia Sandu.

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a spus că se bucură că elevii claselor a 9-a și a 12-a din 25 de raioane și municipii au disciplina opțională „Holocaust: istorie și lecție de viață”:

Profesorii utilizează aceste lecții și pentru a sensibiliza tinerii față de prejudecățile și nedreptățile din lumea contemporană pentru a arăta nedreptățile și câtă oroare poate semăna ura. Evenimentul de astăzi are loc pe fundalul unui război dureros și drept din imediata noastră vecinătate. Iată că de aproape 11 luni, multe mame din Ucraina își deplâng copiii”, a menționat Gavrilița

 

Și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis un mesaj cu această ocazie.

„Responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de educare a societății în spiritul valorilor umane, a drepturilor șilibertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării și a combaterii antisemitismului şi a oricăror alte forme de xenofobie. Cultivarea memoriei Holocaustului precum și a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice”, a menționat Popescu.

(VIDEO) Sandu și Gavrilița au comemorat victimele Holocaustului și au amintit de Ucraina: „Și astăzi, la fel ca 80 de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile”

MAEIE

Amintim că și Parlamentul s-a alăturat campaniei „We remember”, desfășurată în contextul Săptămânii Internaționale de Comemorare a Holocaustului. Astăzi, între orele 18.00 și 22.00 pe clădirea Parlamentului va fi proiectat mesajul „We remember”.

Campania „We remember” din acest an are genericul „Învață din trecut, protejează viitorul”. Scopul acțiunii este de promovare a memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. Inițiativa aparține Comunității Evreiești din Republica Moldova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: