captură video

(VIDEO) Șase reținuți pentru contrabandă de țigări și alcool. Percheziții inclusiv la Piața Centrală

Șase bărbați au fost reținuți de oamenii legi, fiind suspectați de implicare în mai multe activități ilicite, inclusiv contrabandă cu 600.000 țigarete și 4.000 litri de alcool, care urmau să fie comercializate în România. Oamenii legii au desfășurat 20 de percheziții, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe 22 noiembrie. Judecătorii au aprobat plasarea acestora în arest preventiv.

Operațiunea a avut loc sub conducerea procurorilor PCCOCS, urmare a documentării și acțiunilor de urmărire penală efectuate de către ofițerii SIS și cei ai Serviciului Vamal.

Activitatea membrilor grupului infracțional a fost documentată timp de 3 luni, începând din septembrie 2021. Potrivit materialelor dosarului, cei șase transportau țigările în locuri special amenajate, evitând punctele de trecere a frontierei în care verificările sunt mai riguroase, datorită dotărilor tehnice. Totodată, acțiunile procesual-penale au relevat nu doar faptele de contrabandă, ci și punctele de depozitare a produselor.

Astfel, urmare a probatoriului acumulat, fortificat de rezultatul perchezițiilor la domiciliile, automobilele, garajele figuranților, precum și la tarabele acestora de la „Piața Centrală” din Chișinău, procurorii au solicitat și au obținut în instanța de judecată, în zilele de sâmbăta și duminică ale săptămânii trecute, aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile în privința a toți șase învinuiți.

De asemenea, au fost ridicate două automobile destinate transportării contrabandei, precum și trei automobile de lux, în vederea aplicării sechestrelor, ca măsură asiguratorie. Totodată, procurorii PCCOCS au dispus efectuarea investigațiilor financiare paralele pe caz. Investigațiile continuă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: