Colaj NM

„Investiția” în criptomonede a lăsat nouă vârstnici din Cahul, Căușeni, Edineț, Ialoveni și Orhei fără 7 mln lei (VIDEO)

Nouă persoane din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani, au fost lăsate fără aproximativ 7 milioane de lei, după ce au fost convinse să „investească” în criptomonede. O parte din acești bani au fost împrumutați de către victime. Informațiile au fost comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care a anunțat reținerea a cinci suspecți – patru bărbați și o femeie.

„Primele din cele nouă victime cu vârste de 65-80 ani au fost înșelate începând din 2023. Persoanele înșelate sunt din Cahul, Căușeni, Edineț, Ialoveni și Orhei și au fost convinse de către bănuiți să investească sume de peste 10.000 lei, în mai multe tranșe. În schimb, aceștia le promiteau că vor câștiga mai mulți bani (în funcție de creșterea sau scăderea bursei de valori)”, au comunicat reprezentanții PCCOCS.

Cei patru bărbați sunt din Cahul, Căușeni, Ceadâr-Lunga și Edineț și au vârste cuprinse între 19 și 43 de ani. Aceștia „creau conturi bancare și găseau prin comunicare pe aplicațiile Whatsapp și Telegram „investitorii”, pe care-i convingeau să depună sume de bani”. Femeia, în vârstă de 43 de ani, avea rolul de curier – primea banii de la victime. Conform PCCOCS, aceasta este și concubina liderului grupării, care este anunțat în căutare prin Interpol.

„Bănuiții profitau de vulnerabilitatea acestora și lipsa de informare. (…) Ulterior, aceștia extrăgeau de la bancomate banii depuși de către victime. Mai apoi, atunci când „investitorii” își cereau profitul promis, bănuiții le cereau alte sume de bani, ca și „comision” pentru extragerea banilor investiți. În final, banii erau convertiți în criptovalută de către un suspect de 22 de ani”, au precizat reprezentanții procuraturii specializate.

Conform instituției, vârstnicii au fost înșelați în total de 385.000 lei, 360.000 dolari și 30.000 euro. O parte din acești bani au fost împrumutați de către victime.

Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate mai multe telefoane mobile și cartele bancare, un aparat pentru numărarea bancnotelor, cartele telefonice, extrase ale transferurilor bancare, înscrisuri de ciornă, precum și suporturi de stocare a informației.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: