VIDEO Șor recunoaște că a discutat cu Spătaru despre finanțarea unui partid pro-european: Ea prima m-a căutat
Full Article 4 minutes read

VIDEO Șor recunoaște că a discutat cu Spătaru despre finanțarea unui partid pro-european: Ea prima m-a căutat

Ilan Șor a venit cu o reacție după ce președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Arina Spătaru a dezvăluit că a conlucrat cu organele de drept pentru dejuca planul acestuia de a prelua un partid pretins pro-european, dar care să-i promoveze, de fapt, interesele. Oligarhul fugar, condamnat la ani grei de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a admis că a purtat discuții cu Spătaru privind finanțarea unui proiect politic cu vector pro-european, însă pentru că aceasta l-a convins că este „împotriva” actualei guvernări. Totodată, Șor susține că nu el a contactat-o primul pe lidera ALDE, ci ea. Precizările au fost făcute într-o adresare video publicată pe Facebook, pe 22 septembrie.

Ilan Șor a recunoscut că a discutat cu Arina Spătaru despre finanțarea unui partid pro-european. Politicianul a dat de înțeles că a vrut să susțină formațiunea respectivă pentru că Arina Spătaru este împotriva actualei guvernări.

Da, constat că am susținut și voi susține toate proiectele politice care vor lupta cu regimul Sandu. Pentru că regimul Sandu a adus în țara mea sărăcie, prețuri nebune la resursele energetice și, practic, distrugerea statului moldovenesc. (…) Dragi prieteni, eu nu consider că fac ceva ilegal. (…) Arina Spătaru a spus că este împotriva Maiei Sandu pentru că Maia Sandu a adus țara la sărăcie. Arina Spătaru a spus că este împotriva lui Spînu pentru că consideră că Spînu a furat milioane din bugetul de stat prin achiziționarea de gaze. Arina Spătaru a spus că este în politică pentru că vrea ca oamenii să trăiască mai bine. Arina Spătaru, am o întrebare. Ați mințit despre asta, la fel cum m-ați mințit pe mine?”, a spus acesta.

Șor a declarat că a aflat despre faptul că Arina Spătaru colaborează cu organele de drept moldovenești în urmă cu o lună și jumătate, însă nu a întreprins nimic pentru că ar fi așteptat să fie verificată informația.

Mai mult, acesta susține că nu el fost cel care a abordat-o pe Spătaru inițial, ci invers.

Vreau să fac o precizare. Există o problemă. Arina Spătaru a uitat sau minte, ca și despre restul lucruilor, să spună un lucru. Că nu eu am căutat-o, ci a încercat să mă contacteze mai multe luni. Iar eu n-am acceptat să mă întâlnesc cu ea, întrucât nu știam dacă are intenții sincere. Dar într-un final, o serie de oameni m-au convins că aceasta n-ar fi un lider rău. Eu într-adevăr susțin ideile pro-europene pentru că ele nu sunt rele. Acolo este libertate de exprimare, dreptul de a alege”, a menționat oligarhul fugar.

***

Precizăm că Procuratura Anticorupție (PA) investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, Ilan Șor și Alexandr Nesterovschi ar fi încercat să o mituiască pe fosta deputată DA Arina Spătaru, în prezent președinta ALDE, pentru ca aceasta să lanseze pe arena politică din Moldova un partid pretins a fi pro-european, dar care să promoveze, din umbră, interesele lui Șor. În schimb, Șor i-ar fi promis parlamentarului bani pentru partid și salarii lunare pentru toții membrii formațiunii. Ex-deputatul a denunțat intențiile lui Șor și Nesterovschi, însă, organului de urmărire penală și a conlucrat, sub acoperire, împreună cu ofițerii anticorupție, pentru ca cei doi să fie trași la răspundere. Detalii AICI.

Pe 22 septembrie, Arina Spătaru a făcut mai multe dezvăluiri de presă din perioada în care a lucrat „sub acoperire”, sub conducerea organelor de drept. Detalii – AICI.

***

În context, precizăm că, recent, Ilan Șor a recunoscut într-un interviu pentru presa din Rusia că finanțează mai multe partide politice din Republica Moldova, în contextul alegerilor locale generale din această toamnă. Deși nu a oferit un număr exact, Șor a menționat că este gata să sprijine financiar toate partidele care își doresc să lupte împotriva partidului de guvernare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: