Ilan Șor

Șor recunoaște că finanțează mai multe partide: „Dacă vor exclude 5 sau 7 formațiuni din alegeri, cine va recunoaște scrutinul?”

Politicianul fugar Ilan Șor a recunoscut într-un interviu pentru presa din Rusia că finanțează mai multe partide politice din Republica Moldova, în contextul alegerilor locale generale din această toamnă. Deși nu a oferit un număr exact, Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a menționat că este gata să sprijine financiar toate partidele care își doresc să lupte împotriva partidului de guvernare.  

„Acele partide care îndeplinesc criteriile vor primi finanțare pentru program de la mine. Nu contează câte partide sunt, îi voi ajuta pe toți cei care sunt gata să meargă împotriva regimului pro-occidental”, a declarat Ilan Șor într-un interviu pentru Komsomolskaya Pravda (KP) din Rusia. Politicianul fugar a menționat că banii vor fi virați prin intermediul Fundației „ȘOR”, creată în iulie, curent, cu scopul declarat de a „moderniza și dezvolta Moldova” și de a „susține mass-media și politicienii independenți”.

Întrebat dacă partidele politice care vor primi „ajutor” din partea sa nu riscă să fie declarate neconstituționale, așa cum s-a întâmplat cu ex-Partidul „ȘOR”, Ilan Șor, care a condus formațiunea politică declarată în afara legii, a admis că acest lucru se poate întâmpla. „Dar atunci întrebarea este: dacă înlătură 5 sau 7 partide, cum vor fi recunoscute alegerile?”, a conchis el.

De menționat în acest context că publicația KP din Moldova aparține companiei Media Contact SRL, condusă de Arina Corșicova, care ar avea legături cu Ilan Șor. De altfel, în 2015, Arina Corșicova a fost unul dintre donatorii campaniei electorale a lui Ilan Șor. În 2022, NM scria că mai multe posturile de televiziune, între care „Primul în Moldova” și „Accent TV”, controlate anterior de socialiști, au intrat sub controlul lui Ilan Șor, după ce Arina Corșicova a devenit noul director general al companiei de televiziune Telesistem TV SRL.

***

Amintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Recent, formațiunea politică care îi purta numele și pe care o conducea, Partidul „ȘOR”, a fost declarată neconstituțională, iar Șor – condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.

Între timp, deputații PAS au votat pe 31 iulie modificări la Codul Electoral. Proiectul de lege prevede privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, de dreptul de a candida la alegerile locale din acest an sau la cele parlamentare și prezidențiale din anul viitor. Nemulțumiți de decizia Legislativului, deputații din echipa lui Șor au atacat proiectul de lege votat la Curtea Constituțională a Moldovei. Subiectul a fost examinat în ședința Înaltei Curți din 19 septembrie, însă magistrații CCM nu au putut să ia o decizie, în condițiile în care voturile a patru judecători CCM s-au împărțit în jumătate. În conformitate cu legea Curții Constituționale, în acest caz, examinarea recursului se încetează, iar normele contestate rămân în vigoare. Așadar, proiectul votat de Parlament devine lege, iar reprezentanții ex-Partidului „ȘOR” au interdicția de a putea participa la alegeri în Moldova pentru o perioadă de cinci ani.

Reamintim în acest context că Ilan Șor a susținut-o în campania electorală pentru funcția de bașcan al Găgăuziei pe Evghenia Guțul. Guțul a câștigat în cele din urmă alegerile, chiar dacă oamenii legii au inițiat după primul tur de scrutin un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor de către ex-Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: