VIDEO Stamate știa de avizul negativ pentru creșterea salariilor la CC: Urma să discutăm dacă nu s-a comis o eroare
Full Article 3 minutes read

VIDEO Stamate știa de avizul negativ pentru creșterea salariilor la CC: Urma să discutăm dacă nu s-a comis o eroare

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate recunoaște că știa despre faptul că Guvernul nu a dat aviz pozitiv amendamentului care prevedea creșterea salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale.  În cadrul ediției din 21 decembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului a precizat că nu a fost încălcată legea și că, după votul din Parlament, urma să verifice dacă Executivul a comis o eroare.

„Eu am citit amendamentele. Da, eu știam că avizul e negativ. Amendamente au fost două din partea mea în tot setul, care a fost prezentat. Pe unul dintre amendamente a fost aviz pozitiv. Două, de fapt. Și pe ultimul a fost aviz negativ. Am vrut să abordăm subiectul acesta în plenul Parlamentului, cu deputații și, ulterior, să discutăm și cu Guvernul, dacă nu cumva a fost admisă o eroare. Și în cazul în care ar fi fost admisă o eroare, probabil, Guvernul putea să revizuiască avizul. Dacă nu l-a revizuit, înseamnă cu nu a fost admisă o eroare”, a relatat Olesea Stamate.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului susține că legea nu a fost încălcată.

„Eu am dat citire amendamentului. Care-i încălcarea legii? Unde scrie că nu poți da citire amendamentului? L-am propus votării. V-am explicat contextul. Unde-i încălcarea? Legea ar fi putut fi declarată neconstituțională. Dar nu este o încălcare să citești amendamentul”, a conchis Stamate.

Amintim că, în urma unui amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale, semnat de deputații PAS, Olesea Stamate, Veronica Roșca și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost aprobată o majorare semnificativă a salariilor judecătorilor Curții Constituționale, de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii. Totuși, amendamentul a fost votat fără a exista avizul Guvernului. Deputații socialiști au declarat ulterior că vor cere CC controlul constituționalității amendamentului, întrucât avizul Guvernului este obligatoriu pentru inițiativele care prevăd cheltuieli bugetare.

Pe 10 decembrie, președinta țării, Maia Sandu, a restituit Parlamentului, Legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022, pe motiv că nu există avizul Guvernului la amendamentul cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale.

În cadrul unei emisiuni televizate, președintele Parlamentului Igor Grosu a comentat situația și a argumentat că „el a avut impresia că avizul este pozitiv”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: