(VIDEO) „Stau pe spatele altuia”. Termoelectrica explică taxele incluse în facturile consumatorilor din același bloc
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) „Stau pe spatele altuia”. Termoelectrica explică taxele incluse în facturile consumatorilor din același bloc

Termoelectrica S.A. a organizat pe 16 decembrie o conferință de presă, unde a explicat de ce proprietarii apartamentelor debranșate, care au încălzire autonomă, sunt obligați să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic”. „Termoelectrica” susține că proprietarii achită un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu, iar atunci când nu se distribuie corect energia termică între locatari, înseamnă că „unii stau pe spinarea altora”.

Astfel, Termoelectrica S.A. a explicat astăzi metodologia privind repartizarea consumului de energie termică și a costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locative conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică.

Directorul „Termoelectrica”, Vasile Leu, a menționat faptul că toate blocurile locative, indiferent de dimensiuni, au instalate contor termic la branșament, fixând cantitatea de energie termică consumată de locatari. Totodată, Leu  accentuat că, conform noii metodologii furnizorul de energie termică – Termoelectrica S.A. nu încasează nici o sumă de bani suplimentară, de cât suma pentru cantitatea de energie termică strict consumată de locatarii blocului.

Astfel, prin noua metodologie se aduce o echitate în procesul de distribuție a energiei termice, între consumatorii aceluiași bloc locativ.

“În elaborarea metodologiei au fost implicați mai mulți specialiști, anume din principiul de a face echitate între consumatorii conectați la sistemul centralizat de încălzire și cei debranșați de la sistem. Toți consumatorii care sunt debranșați de la sistemul centralizat, trebuie să înțeleagă că atunci când nu se distribuie corect energia termică între locatari, înseamnă că unii stau pe spinarea altora”, a precizat expertul în energetică, Mihai Tîrșu.

Factorii de bază care contribuie la efectuarea calculelor de repartizare a energie termice între consumatorii aceluiași bloc locativ sunt:

– Structura suprafețelor în cadrul clădirii: apartamente, încăperi locuibile în cămine şi încăperi cu altă destinaţie decât acea de locuinţe și locuri de uz comun (LUC), care includ casa scării, subsolul și etajul tehnic;

– Suprafețele încălzite în cadrul clădirii;

– Suprafața apartamentelor debranșate de la SACET.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: