VIDEO „Sunt toxici și pun în pericol vecinii săi”. Krasnoselski a îndemnat OMS să acorde ajutor autorităților de la Chișinău în lupta cu COVID-19
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Sunt toxici și pun în pericol vecinii săi”. Krasnoselski a îndemnat OMS să acorde ajutor autorităților de la Chișinău în lupta cu COVID-19

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat la Consiliul de Securitate că Republica Moldova nu face față epidemiei de coronavirus și a îndemnat organizațiile internaționale să ofere ajutor Republicii Moldova. Mai mult, Krasnoselski a spus că partea moldovenească „organizează provocări în zona de securitate”.  

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate din 3 iulie a fost prezentat un raport privind răspândirea coronavirusului în Transnistria. La finalul întâlnirii, liderul de la Tiraspol a declarat că „situația catastrofală privind răspândirea coronavirusului în Moldova și includerea acestei țări pe lista roșie” complică libera circulație a cetățenilor între cele două maluri ale Nistrului.

Krasnoselski i-a solicitat reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev, să facă un apel către toți participanții în formatul 5+2, ONU, OMS și „alte organizații pentru drepturile omului ca să acorde asistență metodologică și practică urgentă Moldovei pentru combaterea pandemiei”.

„Ei nu fac față situației. Sunt toxici și pun în pericol vecinii săi, inclusiv Transnistria”, a spus Krasnoselski.

De asemenea, Ignatiev ar trebui să atragă atenție tuturor participanților în formatul 5+2 „asupra acțiunilor provocatoare ale Republicii Moldova”. El a explicat că vorbim despre acțiunile „atât ale organelor de forță, cât și ale cetățenilor din zona de securitate”.

„Acest lucru creează un pericol de escaladare a situației în regiune. Toate structurile puterii să reacționeze legal, dar să nu cedeze la posibile provocări ale acestui stat”, a spus Krasnoselski.

De asemenea, Ignatiev ar trebui să facă apel către participanții din formatul 5+2 „pentru a relua ședințele în cadrul acestui format și pentru a asigura îndeplinirea angajamentelor asumate de Moldova”.

Precizăm că pe 2 iulie, autoritățile din Transnistria au anulat permisele care le permiteau locuitorilor din stânga Nistrului să călătorească în afara republicii nerecunoscute. La Tiraspol, acest lucru s-a explicat prin faptul că locuitorii regiunii care au vizitat malul drept au fost infectați cu coronavirus. În Rîbnița, în dimineața zilei de 2 iulie, a început un protest spontan. Participanții au cerut reluarea liberei circulații între cele două maluri ale Nistrului.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au solicitat implicarea misiunii OSCE și a tuturor actorilor din formatul 5+2, în contextul în care Tiraspolul a instalat 37 de posturi ilegale pe durata stării de urgență. Despre acest lucru a anunțat Alexandru Jizdan, președintele comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: