president.gospmr.org

Criză în regiunea transnistreană. Krasnoselski recunoaște: toate rezervele au fost epuizate

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat pe 17 iunie în ședință așa-zisul guvern și sovietul suprem de la Tiraspol. Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au confirmat că situația economică este critică: rezervele regiunii au fost epuizate, iar executarea „bugetului” a devenit imposibilă „din cauza crizei energetice și a situației geopolitice”.

Datele prezentate de ministrul nerecunoscut al economiei, Serghei Obolonik, și de așa-numita șefă a finanțelor, Aliona Ruskevici, arată un declin economic profund: producția industrială a scăzut cu 43% în primele cinci luni ale anului, față de anul trecut, sectorul energetic a înregistrat o reducere de peste 50%, iar metalurgia feroasă și industria chimică s-au prăbușit cu peste 60%.

În plus, spune Obolonik și Ruskevici, exporturile au scăzut cu peste 30% – și asta fără a lua în calcul exporturile energiei electrice, puse pe pauză în contextul crizei energetice.

„Sursele de completare a bugetului sunt practic blocate. Furnizarea resurselor energetice este instabilă. Îndeplinirea obligațiilor sociale devine din ce în ce mai problematică”, precizează administrația nerecunoscută din stânga Nistrului.

Potrivit comunicatelor emise de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a recunoscut în cadrul ședinței că „soluțiile clasice nu mai funcționează și că rezervele regiunii au fost epuizate. El a cerut colegilor săi să vină urgent cu măsuri concrete pentru a evita colapsul financiar și social.

***

Amintim că, pe 11 iunie, în regiunea transnistreană a fost instituită, pentru 30 de zile, starea de urgență în economie. Așa-zisele autorități au invocat drept motiv reducerile livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului. Secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu, a declarat pentru presă că, în prezent, există riscul unei potențiale escaladări a crizei energetice în regiune. Oficiala a reamintit, însă, că regiunea nu poate fi controlată de autoritățile constituționale.

Cu o reacție a venit, ulterior, și președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat că, deși livrarea gazelor naturale a fost reluată după o nouă întrerupere, situația rămâne „precară”. Întrebată în cadrul unei emisiuni televizate dacă autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să intervină pentru a susține populația din stânga Nistrului, șefa statului a răspuns că există un plan de sprijin, dar acesta depinde de retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Președinta Maia Sandu a avertizat, totodată, că Federația Rusă ar putea provoca o criză în regiunea transnistreană înainte de alegerile din toamnă, cu scopul de a destabiliza situația din Republica Moldova și de a influența votul pe malul drept al Nistrului.

***

Amintim că concernul rus Gazprom a oprit livrările de gaze către Republica Moldova, la începutul anului 2025, declanșând o criză energetică atât pe malul stâng, cât și malul drept al Nistrului. Principalele „motoare” economice ale regiunii – Uzina Metalurgică și Combinatul de ciment din stânga Nistrului – și-au sistat atunci activitatea. În plină iarnă, oamenii din regiune au rămas fără gaze naturale și energie electrică. Tiraspolul a respins oferta de ajutor venită din partea UE și a Chișinăului și a acceptat, în februarie, să primească gaze de la un trader european.

Astfel, tranzitul de gaze către regiunea transnistreană are loc în prezent în baza unui contract între Moldovagaz și traderul european, cu plata în avans. Guvernul a condiționat livrările la 3 milioane de metri cubi pe zi, avertizând că, dacă această limită va fi depășită pentru repornirea marilor industrii din regiune, tranzacțiile vor fi impozitate. Deși până în prezent au existat mai multe semnale și chiar premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu au recunoscut că Tiraspolul a folosește gaze pentru industrie, contrar înțelegerilor, autoritățile constituționale nu au impus sancțiuni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Sediul TRM, din nou vandalizat: coloane și geamuri ale instituției – stropite cu vopsea

Sediul companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) a fost din nou vandalizat. Potrivit Moldova1, în noaptea de 26 spre 27 iulie, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie și neagră coloanele și geamurile Casei Radio, sediul administrativ al instituției.

Reprezentanții postului de televiziune Moldova 1, care aparține companiei TRM, susțin că imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum, la ora 03:20, un individ cu glugă pe cap și fața acoperită vopsește cu spray una dintre coloanele de la intrarea în sediul instituției. Actul de vandalism a durat mai puțin de două minute. Potrivit sursei, în înregistrare se observă că persoana nu a acționat singură. La plecare, aceasta face un gest care pare să indice către cineva, sugerând că îl îndeamnă să se retragă.

Potrivit sursei, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost transmise autorităților competente.

„Instituția Publică „Compania Teleradio-Moldova” colaborează cu instituțiile specializate pentru identificarea și tragerea la răspundere a autorilor actului de vandalism. Conducerea Teleradio-Moldova condamnă actul de vandalism și califică această acțiune drept o tentativă de intimidare a jurnaliștilor de la posturile publice de radio și televiziune”, se arată în mesajul televiziunii.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții poliției. Deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că, în septembrie 2024, persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în clădirea Teleradio-Moldova din Chișinău. În aceeași perioadă, au fost vandalizate, prin stropire cu vopsea, și sediile Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernului și Curții Supreme de Justiție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat că în spatele acestor acțiuni se află un grup de tineri din Republica Moldova, recrutați și instruiți la Moscova pentru a vandaliza instituțiile statului în scopul destabilizării. Șeful IGP a mai precizat că persoanele implicate în acțiuni de destabilizare sau dezordine în masă pe teritoriul Republicii Moldova urmăresc și alte obiective, inclusiv preluarea prin forță a unor instituții ale statului. Detalii AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: