VIDEO „Suntem primii”. PACE a depus actele pentru înregistrarea candidaților la șefia municipiilor Chișinău și Bălți
Full Article 5 minutes read

VIDEO „Suntem primii”. PACE a depus actele pentru înregistrarea candidaților la șefia municipiilor Chișinău și Bălți

Partidul Acasă Construim Europa (PACE), partidul lui Gheorghe Cavcaliuc, a depus deja actele pentru înregistrarea candidatului în cursa electorală pentru șefia capitalei. Și în municipiul Bălți, PACE a depus actele. 

Pe 19 septembrie 2023 începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai mun. Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale).

Suntem primii veniți la Primăria municipiului Chișinău!”, a anunțat PACE, pe rețelele de socializare.

Suntem primii veniți la depunerea actelor pentru a înainta candidatul nostru Constantin Butucel la funcția de primar general de Chișinău. (…) Constantin este o persoană foarte capabilă, este câștigătorul unui concurs olandez în domeniul managementului, deci este un om cu experiență. În plus conduce o întreprindere destul de mare care a creat foarte multe locuri de muncă pentru moldovenii noștri în Olanda”, au adăugat reprezentanții PACE, în cadrul unor declarații.

PACE a depus actele pentru înregistrarea candidatului în cursa electorală și pentru șefia municipiului Bălți.

De astăzi, Comisia Electorală Centrală primește actele pentru înregistrarea la funcția de candidat în Primăriile municipiului Chișinău și Bălți. Urmează procedura standard, depunem setul de acte la Comisia Electorală Centrală locală. (…) Sunt primul în fața Primăriei municipiului Bălți, urmează procedura standard”, au menționat reprezentanții partidului.

Anterior, mai exact pe 17 martie 2023, PACE a anunțat că o propune la funcția de primar al municipiului Chișinău pe vicepreședinta formațiunii politice Tatiana Bordeianu. Ulterior, pe 4 septembrie, PACE a declarat că Bordeianu a decis să se retragă din cursă. Noul candidat Constantin Butucel, propus de PACE, a precizat că a revenit recent în Republica Moldova, după 12 ani petrecuți în Regatul Țărilor de Jos, pentru că „îi pasă”. El a menționat că își propune să dezvolte capitala din această funcție.

Candidatul PACE la șefia municipiului Bălți este Nelu Straciuc. Acesta a fost prezentat de partid drept antreprenor.

***

Politicienii care au anunțat deja că vor candida la alegerile generale din 5 noiembrie, pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău:

 • Ruslan Codreanu – Partidul Puterea Oamenilor;
 • Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;
 • Constantin Butucel – Partidul Acasă Construim Europa (PACE);
 • Lilian Carp – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
 • Mihail Bagas – Mișcarea social-politice Liga Orașelor și Comunelor;
 • Ion Bulgac – Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB);
 • Victor Chironda – Platforma Demnitate și Adevăr (DA);
 • Ion Purice – Partidul Liberal (PL);
 • Vadim Brînzaniuc – Partidul Social Democrat European (PSDE);
 • Adrian Albu – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);
 • Mihail Polianschi – Partidul „Congresul Civic”;
 • Ion Ștefăniță – Mișcarea „Respect Moldova”;
 • Diana Caraman – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM);
 • Vasile Bolea – Partidul „Renaștere”;
 • Teodor Cârnaț – candidat independent;
 • Oleg Burlacu – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM);
 • Andrei Donică – Mișcarea Profesioniștilor Speranța;
 • Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);
 • Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN);
 • Dragoș Galbur – Partidul Național Moldovenesc (PNM).

***

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra. Cavcaliuc figurează în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv. Cavcaliuc nu a dat curs solicitării Procuraturii de a se prezenta la audieri. Pe 25 ianuarie 2023, oamenii legii au anunțat finalizarea urmăririi penale.

De asemenea, pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor.

Pe 1 septembrie 2021, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției. În luna ianuarie 2022 Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).

La rândul său, Gherghe Cavcaliuc susține că dosarele penale în care este vizat ar fi motivate politic, acuzații respinse de guvernare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: