Urmărirea penală în privința lui Cavcaliuc, în dosarele Petic și Verbițchi, finalizată. Ce spun procurorii
Full Article 3 minutes read

Urmărirea penală în privința lui Cavcaliuc, în dosarele Petic și Verbițchi, finalizată. Ce spun procurorii

Procurorii, de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au finalizat urmărirea penală în privința fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc. Cauza vizează cercetarea acestuia în dosarele Petic și Verbițchi, cunoscute publicului pentru investigarea înscenării unui viol – în primul caz și înscenarea purtării și păstrării munițiilor – în cel de-al doilea caz.

Mai exact, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale îi incriminează lui Cavcaliuc abuz de serviciu (în calitate de autor al infracțiunii), precum și calitatea de organizator al următoarelor infracțiuni – „denunțare falsă, depunerea și determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, încălcarea inviolabilității vieții personale, purtarea și păstrarea munițiilor”, comunică procurorii.

Potrivit legii, abuzul de serviciu se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 8 ani.

„Așa cum învinuitul se eschivează de la urmărirea penală și refuză să se prezinte în fața procurorilor, oamenii legii au solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa acestuia”, precizează procurorii.

De menționat că Gheorghe Cavcaliuc nu a comentat deocamdată informația. Anterior, acesta declara că nu are încredere în justiția din Republica Moldova.

***

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra. În luna septembrie 2021, el a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a anunțat că face angajări. Fostul şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei a scris că are nevoie de 31 de angajaţi şi i-a îndeamnat pe moldoveni să aplice pentru un job.

Cavcaliuc figurează în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv. Cavcaliuc nu a dat curs solicitării Procuraturii de a se prezenta la audieri.

De asemenea, pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese.

Pe 1 septembrie 2021, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției. În luna ianuarie 2022 Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: