VIDEO Tokaev pune la punct Moscova: Unii susțin că Rusia ne-a salvat și trebuie să o slujim, sunt departe de realitate
Full Article 2 minutes read

VIDEO Tokaev pune la punct Moscova: Unii susțin că Rusia ne-a salvat și trebuie să o slujim, sunt departe de realitate

După ce a dat de înțeles că nu recunoaște independența regiunilor ucrainene „DNR” și „LNR”, declarație făcută la câțiva metri de Vladimir Putin, președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev a ajuns din nou în atenția presei. Acesta a spus în cadrul unui interviu pentru presa rusă că „nu Rusia a salvat Kazahstanul” în timpul protestelor din ianuarie, ci Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

În cadrul unui interviu pentru Rossia 24, Tokaev a comentat protestele din ianuarie, care au izbucnit în Kazahstan și au degenerat într-o criză politică. Dezordinile s-au potolit după intervenția trupelor de menținere a păcii, formate inclusiv din armata rusă, după un apel la OTSC, din care fac parte Federația Rusă, Belarus, Kârgâstan, Armenia și Tadjikistan.

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, OTSC s-a manifestat și a trimis un contingent cu mandat limitat în Kazahstan. Accentuez: nu Rusia, ci OTSC. În Rusia, unele persoane susțin că Rusia a salvat Kazahstan, iar Kazahstan trebuie acum să slujească și să se închine veșnic Rusiei. Eu consider că sunt judecăți absolut nejustificate, departe de realitate”, a declarat președintele kazah.

Președintele Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev a declarat în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg că cel mai propbabil țara sa nu va recunoaște republicile separatiste din Ucraina – Lugansk și Donețk. În opinia acestuia, dacă dreptul la autodeterminare al unei națiuni ar fi exercitat în întreaga lume, din 193 de state ar apărea peste 500-600 de state.

„Ar urma haosul. Din acest motiv, nu recunoaștem Taiwanul, Kosovo, Osetia de Sud, Abhazia. Acest principiu se va aplica, de asemenea, teritoriilor cvasi-statale, care, în opinia noastră, sunt Lugansk și Donețk. Este un răspuns sincer”, a spus Kasîm-Jomart Tokaev, în prezența liderului de la Kremlin Vladimir Putin.


NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: