(VIDEO) Un ex-ofițer SIS confirmă că în 2005 Rusia a organizat o tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Un ex-ofițer SIS confirmă că în 2005 Rusia a organizat o tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova

Deputatul Andrian Cheptonar, fost ofițer al Serviciului de Informații și Securitate, a declarat în cadrul ședinței legislativului din 2 martie, la tribuna Parlamentului, că în 2005, Federația Rusă a organizat o tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în timpul examinării proiectului de hotărâre pentru aprobarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Cheptonar, în anul 2005, rușii au încercat să răstoarne regimul constituțional și să-l înlăture pe Vladimir Voronin de la putere.

„Atunci a avut loc o operațiune diversionistă de răsturnare a guvernării și eu vreau să vorbesc despre ea. În 2005, eu eram un tânăr ofițer al Serviciului de Informații și Securitate și am participat la operațiunea de curmare a acestei diversiuni rusești și pot să vă vorbesc din experiență proprie. Deci, 30 de ofițeri GRU (Direcția Principală de Informații din Rusia), tehnologi politici ruși au venit în Republica Moldova în 2005, cu câteva luni înainte de alegeri, și au încercat să pregătească guvernarea și a deturna alegerile. Au desfășurat campanii de intimidare a liderilor politici, care aveau alte viziuni. Au desfășurat operațiuni de descriditare a acestor lideri”, a declarat el.

Deputatul susține că rușii au adus tehnică de interceptare a convorbirilor telefonice și le-au instalat la Chișinău.

„Erau interceptate convorbirile liderilor politici, care nu se aliniau intereselor moscovei. În 17 februarie 2005, a avut loc o operațiune a SIS și MAI de curmare a acestui atac a rușilor asupra democrației din Republica Moldova. Am participat și eu la această operațiune și pot să vă spun că în toate raionele țării au fost reținuți circa 30 de cetățeni ruși. Am participat la operaținea din Călărași, unde era o doamnă din Federația Rusă care avea o geantă cu dolari americani. Lucrau pentru ea, în Călărași, circa 20 de moldoveni. În aceeași zi, a fost stopat trenul Moscova – Chișinău la intrarea în țară, care era plin de persoane de constituție sportivă. La fel, au fost stopate mai multe autocare pline cu diversioniști, care veneau în Moldova pentru a pregăti terenul pentru a organiza dezordini în masă. Acel lucru nu le-a reușit, pentru că SIS și MAI au reușit să desconpire și să lupte împotriva acestei operațiuni”, a adăugat Cheptonar.

Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptată de legislativ. Aceasta a fost susținută doar de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: