VIDEO Un jurnalist și-a cerut scuze după ce a declarat în direct la TV că va omorî copii ruși
Full Article 3 minutes read

VIDEO Un jurnalist și-a cerut scuze după ce a declarat în direct la TV că va omorî copii ruși

Moderatorul de televiziune Fahrudin Șarafmal, din Ucraina, și-a cerut scuze după ce a declarat că va ucide ruși, inclusiv copii. S-a întâmplat în emisie directă, după ce acesta a anunțat decesul unui prieten-militar. Peste câteva zile, tânărul a recunoscut că declarațiile sale au fost inadmisibile. Între timp, liderul Crimeei, Serghei Aksionov, a anunțat o recompensă de 10 mln ruble celui care îl va reține pe jurnalist.

Pe 12 martie, tânărul a început să plângă în timpul emisiei de la „24 kanal”, după ce a anunțat că unul dintre prietenii săi a fost ucis în timpul războiului.

Forțele armate ale Ucrainei nu pot nimici copii ruși, pentru că este interzis de legea marțială și prin diferite convenții, inclusiv cea de la Geneva. Însă eu nu sunt militar și dacă voi avea ocazia, neapărat o voi face. Voi face tot ce îmi stă în puteri ca voi și copiii voștri să nu mai trăiți pe lumea asta, să simțiți cum este când mor oameni nevinovați, să simțiți durere și suferință când spuneți: nu noi am început războiul, Putin e de vină”, a declarat jurnalistul.

A doua zi, moderatorul și-a cerut scuze în direct: „Îmi cer scuze, a fost inadmisibil din punct de vedere jurnalistic, dar și omenește. Ucrainenii nu sunt „neoameni” așa ca rușii. În primul rând, suntem oameni”, a spus Șrafamal. El a motivat răbufnirea prin durerea provocată de moartea prietenului său.

Declarația jurnalistului a fost preluată de presa rusă, care a invocat-o drept argument pentru justificarea războiului din Ucraina. Potrivit autorităților ruse, „operațiunea militară specială” are drept scop „demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei”.

Liderul Crimeei Serghei Aksionov a mers și mai departe. Acesta a anunțat o recompensă de 10 mln de ruble (circa 82 mii euro) pentru cel care va reuși să îl rețină pe jurnalist.

Recompensa va fi oferită militarilor armatei ruse, Gărzii Ruse sau locuitorilor Ucrainei care îl vor reține sau răpi și îl vor transmite militarilor noștri (…) pe cel care a îndemnat și s-a jurat că va ucide copii ruși”, a anunțat acesta, citat de Interfax.

***

Amintim că, pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin a anunțat începerea „operațiunii militare speciale” în Ucraina. La scurt timp, în Rusia a fost adoptată și promulgată o lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea informațiilor false despre forțele armate”, iar presei i s-a interzis, sub amenințarea pedepsei penale și desființării redacțiilor, să numească acțiunile Rusiei în Ucraina drept „război”.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, de la începutul războiului, în Ucraina au murit cel puțin 691 de civili, inclusiv 48 de copii.

Datele Procuraturii Generale ale Ucrainei arată, însă, că cel puțin 103 copii au murit în Ucraina din cauza conflictului militar. În același timp, Kievul susține că circa 14 000 de militari ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei în Ucraina.

De la izbucnirea atacului, Ministerul rus al Apărării a publicat o singură dată bilanțul pierderilor omenești din rândul militarilor ruși: pe 2 martie. Atunci, acesta constituia 498 de morți.

NM recomandă cititorilor să trateze cu rezervă datele privind pierderile înregistrate, prezentate de părțile implicate în conflict, pe timp de război.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: