Telegram/Primăria Chișinău

VIDEO/FOTO Vinul s-a băut, gunoiul a rămas. Primăria Chișinău: organizatorul să plătească pagubele!

În urma festivităților dedicate Zilei Naționale a Vinului, care s-au desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău, locația a fost lăsată într-o stare deplorabilă. În cadrul ședinței săptămânale a Primăriei capitalei din 9 octombrie, viceprimarul Ilie Ceban a declarat că în PMAN și în parcul adiacent au fost depistate mormane de gunoi, iar pe teritoriul spațiilor verzi au fost instalate gherete și caruseluri. Viceprimarul a solicitat autorităților municipale de profil să evalueze pagubele, iar suma prejudiciului cauzat să fie recuperată de la organizatorul evenimentului.

A fost un eveniment frumos, însă spre seară am văzut și alte aspecte: mormane de gunoi care erau împrăștiate împrejurul Pieței Marii Adunări Naționale, împrejurul parcului. Noi am mobilizat și serviciile noastre, toate întreprinderile au fost implicate că să facem ordine. Și alte aspecte: am văzut mașinuțe pe spațiul verde, gherete pe spațiul verde, caruseluri pe spațiul verde, pe zone unde noi am amenajat gazon, am instalat sistem de irigare și lucrurile astea sunt inadmisibile. Noi pe viitor nu admitem activități în zone care sunt amenajate cu spațiu verde. Deci, acolo trebuie iarăși să intervină colegii noștri să aducă în ordine gazonul, să ce stricăciuni sunt, pentru că cu certitudine acele aspersoare care erau funcționale acum trebuie…”, a spus Ilie Ceban.

Viceprimarul i-a cerut administratorului interimar al întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” Tudor Gîrbu să fie evaluate pagubele, iar, ulterior, prezentate organizatorului Zilei Vinului pentru a recupera suma prejudiciului.

Vă rog, dl Gîrbu, verificați tot perimetrul parcului, toate zonele afectate să fie evaluate și prezentate agentului economic care s-a ocupat cu organizarea evenimentului, să fie recuperate. Și, vă rog, colegi, indicați în dispoziții, pe viitor, că sunt interzise amplasarea activităților pe spațiul verde. Obligator. Deci, nu putem să ne batem joc de munca oamenilor și vine cineva și își pune pe zona verde, unde crește iarba. Și se „tropușește” parcă-i pe deal. Haideți să ne respectăm. Haideți să respectăm colegii, care depun efort ca să aducă în ordine acest parc!”, a spus acesta.

Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău
Telegram/Primăria Chișinău

***

Precizăm că Ziua Națională a Vinului s-a desfășurat în perioada 8-9 octombrie, în centrul Chișinăului. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: