gov.md

(VIDEO) Vitalii Ignatiev, în debutul ședinței în formatul 1+1: „Presiunea nu ne va aduce la un numitor comun”

În debutul întrevederei reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în formatul „1+1”, așa zisul ministru de externe, Vitalii Ignatiev, a declarat că autoritățile de la Chișinău nu sunt cointeresate ca regiunile să ajungă la un numitor comun. În acest sens, oficialul a amintit de un incident recent, când vizita sa la Moscova a fost amânată. 

Din start, Vitalii Ignatiev a spus că este cointeresat să găsească o soluție pentru vulnerabilitățile la care sunt expuși cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Noi nu suntem cointeresați ca situația să se agraveze sau ca numărul problemelor să crească. Din păcate, cu timpul am ajungem la tot mai puține înțelegeri. Menționez că a expirat termenul contractului pentru telecomuniții, care pe parcursul a cinci ani nu a fost îndeplinit și astfel nici oamenii din Transnistria și nici cei din Moldova nu au fost ajutați să aibă o rețea telefonică și internet de calitate. Din câte întețeg, autoritățile din Moldova au decis că nu vor să prelungească această înțelegere, însă noi vom continua retiv să-i convingem pe colegii noștri”, a declarat Vitalii Ignatiev.

Totodată, așa zisul ministru de externe a amintit oficialilor de la Chișinău despre incidentul produs recent, când zborul acestuia spre Moscova a fost anulat.

„La voi este prima ședință în acest format, dar eu o să vă spun că recent, pe 3 noiembrie, și eu am avut o experiență nouă, când mi-au fost verificate minuțios toate lucrurile. Nu au fost verificări de rutină, ci din contra, a fost un ordin de la autorități. Zborul meu spre Moscova a fost anulat. Astfel de gesturi nu ajută la construirea unor discuții constructive. Presiunea nu ne va aduce la un numitor comun. Noi mereu am vorbit deschis despre poziția noastră. După acest incident, eu voi continua să am aceeași abordare. Este vorba despre transparență, decizii constructive și dorința de a lupta și a proteja drepturile oamenilor care locuiesc în Transnistria”, a precizat el.

În aceste clipe are loc întrevederea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, în formatul „1+1”.

La reuniune vor fi abordate subiecte legate de criza energetică, vulnerabilitățile la care sunt expuși cu locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și problema asigurării liberei circulații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații au intrat în grevă generală, dar anunță excepții: „Situația poate fi soluționată numai de Maia Sandu”

A început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaților din Republica Moldova (UARM), la ședință au participat reprezentanți ai organizației, ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Aparatului Președintei Republicii Moldova, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), avocați și consilierul prim-ministrului.

„În cadrul discuțiilor, reprezentanții Uniunii Avocaților au prezentat informația privind situația gravă creată în profesia de avocat în legătură cu adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a amendamentului deputatului Efimia Bandalac cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință afectează dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată. La fel, au fost descrise blocajele în aplicarea legii cu privire la avocatură, legate de modificările operate prin acest amendament”, se menționează în comunicat.

În cadrul discuțiilor, președintele UARM, Dorin Popescu, a declarat că greva a fost inițiată și pentru a forța deschiderea unui dialog instituțional:

„Decizia privind greva a fost luată inclusiv pentru a convinge autoritățile să accepte un dialog deschis – fapt care s-a realizat”, a spus Popescu.

Totodată, el a menționat că avocații vor decide asupra pașilor următori în cadrul Congresului Extraordinar al Avocaților din 25 iulie.

Reprezentanții Parlamentului au admis că au greșit când au propus amendamentul la Lege, fără a consulta profesia de avocat și regretă că nu a fost respectată procedura de adoptare a legii.

Secretarul General al Parlamentului a precizat că legea adoptată fiind o lege organică, aceasta nu mai poate fi modificată de actualul legislativ la moment, iar orice ajustare se poate face doar într-o legislatură viitoare.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

„Toți participanții au fost de acord că revendicarea avocaților privind nepromulgarea legii adoptate poate fi soluționată numai de președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”, precizează UARM.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

UARM a respins propunerea Ministerului Justiției de a crea un grup de lucru comun în context electoral, argumentând că „o astfel de structură ar fi trebuit instituită anterior promovării modificărilor legislative”.

În comunicat se mai arată că prevederile controversate – precum includerea reprezentanților Ministerului Justiției în comisiile interne ale Uniunii și interzicerea mandatelor succesive – nu se regăsesc în practica statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: