VIDEO Zdubii și Frații Advahov s-au calificat în finala Eurovision 2022
Full Article 2 minutes read

VIDEO Zdubii și Frații Advahov s-au calificat în finala Eurovision 2022

Reprezentanții Republicii Moldova la Eurovision Song Contest, ediția 2022 – trupa Zdob și Zdub și formația Frații Advahov au acces în marea finală, care se va desfășura sâmbătă, 14 mai. Este pentru a treia oară când Zdob și Zdub reprezintă Moldova la Eurovision: în 2005, 2011 și 2022.

Artiști din 17 țări au urcat pe scena de la Arena Pala Olimpico, în prima semifinală a concursului. Spectacolul a început la ora 22.00.

Țările participante la Eurovision

Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Țărilor de Jos (în prima parte a concursului), Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croația, Islanda și Grecia (în partea a doua) sunt țările care au concurat pe 10 mai.

S-au calificat în finală: Elveția, Armenia, Islanda, Lituania, Portugalia, Norvegia, Grecia, Ucraina, R. Moldova și Olanda.

În afară de locuitorii acestor țări, în această semifinală au votat și fanii Eurovision din Franța și Italia. Ţările din grupul celor cinci fondatoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală.

Cu o zi înainte, artiștii au concurat în show-ul realizat exclusiv pentru juriile de specialitate, ale căror punctaje vor fi date publicității doar după Marea Finală.

Sloganul din acest an este “The sound of beauty”. Rusia a fost descalificată din cauza invaziei în Ucraina.

În cea de-a doua semifinală vor urca pe scenă reprezentanţi din 18 ţări, respectiv Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta, Muntenegru, Cehia, Polonia, România, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia, Irlanda.

Performanța Republicii Moldova la Eurovision

Reprezentanții Republicii Moldova, membrii trupei ”SunStroke  Project”, s-au clasat pe locul III la ediția 2017 a Concursului muzical Eurovision, cu piesa ”Hey Mamma”. Este cea mai mare performanță obținută de țara noastră la acest concurs european.

R. Moldova participă la această competiţie din 2005. În acel an, formația ”Zdob și Zdub” s-a clasat pe locul 6.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: