Referendum pe tema viitorului sediu al ambasadei SUA? Ce propune Dodon
Full Article 2 minutes read

Referendum pe tema viitorului sediu al ambasadei SUA? Ce propune Dodon

Viitorul sediul al ambasadei SUA în Republica Moldova ar putea fi construit în alt loc decât pe terenul Stadionului Republican. Mai mult, Igor Dodon afirmă că au fost propuse alte patru opțiuni, care în prezent sunt examinate de către ambasada SUA. Despre acest lucru șeful statului a declarat într-un  material video, publicat astăzi, 13 decembrie. 

„Am avut mai multe întâlniri cu amabasadorul SUA. Noi le propunem să examineze ale patru opțiuni de teren, ca să nu construim pe terenul Stadionului Republican, dar în altă parte. Așteptăm o poziție din partea lor, dacă sunt gata să schimbe locul. Probabil în această săptămână vom primi un răspuns”, a declarat Dodon.

Mai mult, șeful statului afirmă că ar putea fi organizat un referendum pe subiectul amplasării ambasadei SUA pe teritoriul Stadionului Republican.

„Noi respectăm poziția și relația cu partenerii americani. Ei ne-au ajutat foarte mult, ne-au construit drumuri. Vrem ca acest parteneriat să fie și mai departe. Dar, sper ca și ei să înțeleagă că dacă locuitorii sunt împotrivă trebuie să găsim un compromis. Poate să facem un referendum în Chișinău ca oamenii să se expună”, a mai spus Igor Dodon.

Amintim că ambasadorul SUA de atunci, James Pettit, a argumentat că sediul ambasadei a devenit neîncăpător pentru toți angajații și că au nevoie de o clădire mult mai mare. Astfel, în vara anului 2018, guvernul Filip a votat proiectul de hotărâre privind vânzarea terenului Stadionul Republican pentru construcția ambasadei SUA. Ulterior, proiectul a fost votat în parlament. Însă, președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea prin care terenul trece în proprietatea Statelor Unite, fapt pentru care a fost suspendat. În acest sens, prerogativele sale au fost preluate de președintele parlamentului de atunci, Andrian Candu.

În iulie 2019, guvernul Sandu a aprobat o nouă hotărâre privind transmiterea terenului Stadionului Republican pentru construcția ambasadei SUA în Republica Moldova. Documentul urma să fie ratificat și de parlament.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: