„Vinul nostru cucerește lumea”: Care sunt țările în care moldovenii exportă cel mai mult vin
Full Article 3 minutes read

„Vinul nostru cucerește lumea”: Care sunt țările în care moldovenii exportă cel mai mult vin

Anul 2022 a fost unul dintre cei mai buni pentru producția de struguri şi, implicit, de vin din Republica Moldova. Au fost prelucrate peste 531 de mii de tone de struguri, din care s-a obținut 14,4 milioane decalitri de vin și peste 985 mii decalitri de vinuri spumante, anunță Biroul Național de Statistică (BNS). Comparativ, în 2021 au fost recoltați aproximativ 491 mii tone struguri, din care s-a obținut 15,6 milioane decalitri de vin și puțin peste 950 de mii de decalitri de vinuri spumante.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat, în total, aproape 9,4 milioane decalitri de vinuri. Cea mai mare cantitate – aproape 3,2 milioane decalitri au ajuns în Belarus. În aceeași perioadă de timp, moldovenii au exportat aproape 1,4 milioane decalitri de vinuri în Georgia, în timp ce în România au ajuns circa 976 mii decalitri de vinuri. La polul opus, se află Turcia, țară în care moldovenii au exportat, în 2022, puțin peste 101 mii decalitri de vin. În țara vecină, Ucraina, au ajuns peste 174 mii decalitri. Alte țări în care Moldova a exportat sunt: Cehia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Federația Rusă, China, Canada și Regatul Țărilor de Jos.

În aceeași perioadă de timp, potrivit datelor statistice prezentate de BNS, moldovenii au exportat, în total, puțin peste 319 mii decalitri de vinuri spumante. Cea mai mare cantitate, 71,5 mii decalitri, au trecut Prutul și au ajuns pe rafturile magazinelor din România. Puțin peste 36 mii decalitri au ajuns în Turcia, iar 34,4 – în SUA. Spre deosebire de vinuri din struguri, Moldova nu a exportat, în 2022, vinuri spumante în Federația Rusă. Alte țări pe rafturile cărora au ajuns spumante din Moldova sunt: Germania, Georgia, Kazahstan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Belarus, Ucraina, Coasta de Fildeș, Regatul Țărilor de Jos și Cehia.

„Vinul nostru cucerește lumea”: Care sunt țările în care moldovenii exportă cel mai mult vin

Biroul Național de Statistică

Precizăm că Republica Moldova marchează pe 7 și 8 octombrie Ziua Națională a Vinului. Peste 90 de vinării se reunesc în această perioadă sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Sărbătoarea se desfășoară în acest an cu genericul „Vinul nostru cucerește lumea”. Alături de vinificatorii autohtoni, își vor prezenta vinurile la sărbătoare și producători din țara vecină Ucraina.

***

În contextul organizării Zilei Naționale a Vinului în Piața Marii Adunări Naționale, în perioada 6-9 octombrie va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, în perimetrul străzilor Al. Puşkin – Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni. Anunțul a fost făcut de autoritățile capitalei pe 4 octombrie. Iar în perioada 7-8 octombrie va fi rezervată banda stângă a carosabilului din str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, în perimetrul bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Columna.

Vezi cum va circula transportul public în această perioadă – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: