Colaj NM/foto: TASS

„Visam să ajung aici”. O moldoveancă este conducătorul științific al unei rezervații de urși polari de pe o insulă din Oceanul Arctic

Pe insula Vranghel din Oceanul Arctic lucrează o femeie originară din Republica Moldova. Uliana Babii, conducătorul științific al rezervației de urși polari, a devenit una dintre protagonistele reportajului realizat de jurnalista ТАСС Vera Kostamo. Corespondenta a efectuat o expediție cu nava „Mihail Somov”, care face legătura dintre Arhanghelsk și insula Vranghel și asigură cu produse, materiale, mijloace tehnice și umane stațiile polare și rezervațiile din regiune.  

Uliana Babii susține că viața sa pe insulă este pe deplin confortabilă – oamenii locuiesc în case dăruite de Fondul Mondial pentru Natură. Acestea sunt pe roți, au suprafața de 9m2 și potrivit femeii, sunt foarte confortabile. Tot pe insulă se găsește o stație meteorologică.

M-am îndrăgosit de nord, visam să ajung aici. Toată familia mea s-a împrăștiat prin țările CSI, iar eu nu simt că m-am născut în sud, deși sunt originară din Moldova. Mă simt confortabil la nord, aici oamenii sunt mai simpli și mai inimoși. Este însă și un dezavantaj – se pare că viața trece pe alături. Deși există legături, rețele sociale. De facto, însă, toți sunt doar online”, a povestit aceasta.

Activitatea din teren a savanților începe cu evidența bârlogurilor, la sfârșit de februarie – început de martie. Aceasta se încheie în octombrie, după numărarea urșilor albi.

Fondul Mondial pentru Natură ne-a dăruit patru drone, două sunt dotate cu termoviziune. Acum putem găsi bârlogurile din aer, însă tehnica trebuie încă definitivată. Condițiile nu sunt simple aici – temperaturile sunt joase și nu vrem să deranjăm o dată în plus animelele”, a relatat Uliana.

De asemenea, Uliana Babii studiază comportamentul gâștelor albe. Păsările vin pe insulă doar pe termen scurt și trebuie să profite la maximum de fiecare minut.

„Gâștele albe nu pot fi ținute captive mai mult de 14 ore. Ne străduim ca păsările să se simtă în apele lor, ne grăbim și nu dormim zile la rând”, a mai spus Uliana.

Mai multe detalii despre viața pe insula din Oceanul Artic – pe site-ul ТАСС.

TASS
TASS
TASS

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: