Vitalii Ignatiev susține că „Tiraspolul face tot posibilul pentru a împiedica escaladarea situației din regiune”
Full Article 3 minutes read

Vitalii Ignatiev susține că „Tiraspolul face tot posibilul pentru a împiedica escaladarea situației din regiune”

Pretinsul ministru transnistrean de externe, Vitalii Ignatiev, a dat asigurări că autoritățile de la Tiraspol fac tot posibilul pentru a împiedica escaladarea situației din regiune. Într-un interviu acordat publicației ruse Izvestia, Ignatiev a declarat că „Transnistria nu amenință pe nimeni, inclusiv Ucraina”.

„Observăm o anumită dinamică atât din partea ucraineană, cât și din partea moldovenească, dar facem totul pentru a preveni o escaladare a tensiunilor. Cel mai important lucru este că Transnistria nu amenință pe nimeni și nici pe Ucraina”, a declarat Ignatiev.

El a reamintit că președintele în exercițiu al OSCE, Bujar Osmani, s-a întâlnit cu așa-numitul șef al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la Tiraspol, pe 14 februarie, și „i-a mulțumit pentru contribuția personală la pace și securitate”.

„Cred că această recunoaștere a poziției de menținere a păcii a Transnistriei și a disponibilității pentru soluții constructive din partea OSCE este pozitivă, deoarece arată că Transnistria nu reprezintă o amenințare pentru nimeni și nu ar trebui să fie văzută ca un obiect de manipulare militară”, a declarat Ignatiev.

Rugat să comenteze declarația președintelui Maia Sandu potrivit căreia Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, Ignatiev a declarat că Moldova și Rusia au „relații destul de complicate”.

„În ceea ce privește chestiunile legate de amenințări, trebuie mai întâi să aflăm de la conducerea moldovenească ce înseamnă acestea. Noi credem că oamenii, inclusiv moldovenii înșiși, vor beneficia în primul rând de normalizarea relațiilor ruso-moldovenești. Dar acțiunile pe care țara le-a întreprins timp de mulți ani au fost, ca să spunem așa, nu foarte prietenoase. Prin urmare, întrebările de aici țin mai mult de diplomația rusă”, a declarat Ignatiev.

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

***

Amintim că recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: