parlament.md

Vizitele în străinătate ale deputaților au crescut semnificativ în ultimul an. Cine este parlamentarul care a petrecut cele mai multe zile în deplasări

Asociația Promo-LEX a publicat un raport în care se constată că, în perioada iulie 2022 – iunie 2023, deplasările oficiale în străinătate ale deputaților au crescut smenificativ, comparativ cu intervalul ianuarie 2019 – iunie 2022. Potrivit datelor, în perioada vizată, cele mai multe vizite în străinătate au fost efectuate de deputații PAS, urmați de angajații Secretariatului Parlamentului și, respectiv, parlamentarii BCS. Deputații ex-Partidului „ȘOR”, în prezent parlamentari independenți, nu au efectuat deplasări în străinătate. În ceea ce privește deplasările în teritoriu ale deputaților, Promo-LEX a constat că evidența acestora nu s-a asigurat nici în sesiunea de toamnă 2022 și cea de primăvară 2023, contrar recomandărilor formulate anterior. De menționat că deplasările în teritoriu fac parte din programul de lucru prevăzut în Regulamentul legislativului, conform căruia ziua de luni e dedicată lucrului cu alegătorii (zi de audiență, deplasări în teritoriu).

Potrivit Promo-Lex, lipsa evidenței deplasărilor în teritoriu face imposibilă verificarea transparenței cheltuielilor pentru transport. În opinia Promo-LEX, din moment ce deputaților li se alocă din bugetul de stat indemnizații lunare pentru transport (6.500 de lei), în scopul asigurării transparenței acestor cheltuieli, Parlamentul trebuie să asigure contabilizarea, evidența și prezentarea informațiilor privind deplasările în teritoriu ale deputaților.

„Publicarea informațiilor despre plecările în teritoriu era cu atât mai necesară, cu cât Parlamentul a decis să-și schimbe programul de activitate și să extindă timpul de lucru cu cetățenii, în perioada februarie – iunie 2023”, a menționat Promo-Lex.

În ce privește deplasările în străinătate ale deputaților și angajaților Secretariatului Parlamentului, asociația a precizat că informațiile despre acestea sunt publicate în continuare trimestrial pe pagina web a legislativului. „Regretăm însă că respectivele date nu sunt prezentate într-un format care ar permite reutilizarea lor”, a menționat aceasta.

În iulie 2022 – iunie 2023, numărul deplasărilor de serviciu în străinătate a crescut semnificativ, comparativ cu perioada ianuarie 2019 – iunie 2022, în care acestea au fost puternic influențate de situația politică internă și de pandemia provocată de COVID-19.

În perioada monitorizată, au fost emise în total 163 de dispoziții de delegare în deplasare, cu 115 mai multe decât în perioada precedentă de monitorizare (august 2021 – iunie 2022) și cu 40 mai multe decât în precedentele 42 de luni (3,5 ani).

Promo-Lex

 

Promo-LEX a remarcat că odată cu creșterea numărului deplasărilor s-au majorat semnificativ și cheltuielile efectuate din bugetul de stat. Astfel, în perioada monitorizată, au fost cheltuite 3,4 milioane de lei, cu 3 milioane mai mult decât în perioada precedentă de monitorizare. Asociația a precizat că, în cazul a 33% din deplasări, costul integral și/sau parțial al acestora a fost achitat de organizatori. Prin urmare, cheltuielile totale pentru deplasările în interes de serviciu în străinătate au fost mult mai mari, doar că acestea nu au fost integral acoperite din bugetul de stat.

„65% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților fracțiunii PAS, 27% – pentru cele ale personalului Secretariatului Parlamentului, iar 8% – pentru deplasările deputaților din fracțiunea BCS. Similar perioadei anterioare de monitorizare, constatăm că deputații din fracțiunea PPȘ/deputații independenți și cei neafiliați nu au avut nici o deplasare de serviciu în străinătate”, a comunicat Promo-LEX.

Promo-Lex

Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate au fost pentru transport (37,6%), achitarea diurnelor persoanelor delegate (37,1%) și pentru serviciile de cazare (25%).

Similar perioadei anterioare de monitorizare, lider la capitolele cheltuieli și număr de zile de deplasări a rămas deputatul PAS, Mihai Popșoi. În cazul acestuia, cheltuielile au crescut de două ori.

Promo-Lex

Din totalul celor 163 deplasări de serviciu în străinătate analizate, deputații fracțiunii PAS au fost delegați în 81% (132 deplasări), angajații Secretariatului Parlamentului – în 35% (57 deplasări), iar deputații fracțiunii BCS – în 12% (19 deplasări). Doar 10 deplasări (6%) au fost mixte, având drept delegați deputați din ambele fracțiuni parlamentare.

Potrivit Promo-LEX, în funcție de destinația deplasărilor de serviciu în străinătate, cele mai multe au fost efectuate în România (25%), urmată de Belgia (10%), Franța (7%), Germania (7%) și SUA (6%). 55% din totalul deplasărilor au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale/internaționale, iar 40% au fost vizite de studiu și de lucru.

Promo-Lex

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Veteranii avertizează, înainte de parlamentare: „Kremlinul a declanșat în Moldova un război hibrid, după scenariul care a dus la războiul de pe Nistru”

Veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992, alături de văduve de război și familii ale eroilor căzuți, s-au reunit astăzi în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, acuzând Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un periculos război hibrid împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, veteranii cer retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova.

„Avem un război hibrid înăuntrul țării, cu care noi trebuie să lucrăm tot așa devotați. Ei nu trag cu arme acum, dar subminează încrederea oamenilor și destabilizează. Este datoria noastră să rămânem vigilenți. Lupta nu se mai duce cu arme, dar cu fermitate morală, cu exemplu personal și cu unitate. Să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre. Cerem clasei politice, în special celor de dreapta, să unească forțele, să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un consens pentru binele comun. Un singur vot, o singură voce, o singură direcție europeană”, a declarat Andrei Eremia, vicepreședintele organizației veteranilor.

Veteranii au adoptat o declarație publică în care solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru garantarea securității naționale, printre care: semnarea unor acorduri bilaterale de apărare cu țările, retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova și combaterea propagandei și dezinformării.

„Adresăm acest apel într-un moment crucial, în care forțele proimperiale din Kremlin și unele formațiuni pro-ruse autohtone au declanșat un periculos război hibrid asupra orânduirii constituționale a R. Moldovei, mobilizând mijloace ostile, în dauna suveranității și securității statului. Atenționăm autoritățile și societatea că actualul război hibrid este regizat după același scenariu de la Moscova care a dus la războiul din 1991-1992. În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat generalul Victor Catană.

La finalul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: