Максим Андреев, NewsMaker

Vladimir Voronin, Congresul Civic și Partidul Stângii Europene îndeamnă cetățenii să boicoteze alegerile prezidențiale

Fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a îndemnat electoratul să nu participe la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, pe motiv că acestea contravin Constituției. Cu un apel similar a venit și Congresul Civic, din care fac parte foștii comuniști Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, dar și Partidul Stângii Europene.

Președintele Vladimir Voronin susține că decizia privind revenirea la alegerea directă a președintelui țării contravine Constituției.

„La 4 martie, 2016, patru judecători ai Curții Constituționale au săvârșit un act de violență asupra Legii Fundamentale. Ei au decis să se revină la alegerea directă de către întregul popor a președintelui țării. Ei au anulat ca neconstituțională hotărârea din anul 2000 a Parlamentului privind trecerea la forma parlamentară de conducere și de alegere a șefului statului de către Parlament. Atrageți atenție următorului fapt! Asta s-a întâmplat peste 16 ani, pe parcursul cărora nimeni n-a pus la îndoială reforma constituțională din anul 2000, pentru care și-au dat voturile 98 din cei 101 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Voronin.

Fostul președinte al Republicii Moldova susține că inițiativa i-ar aparține ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care și-ar fi dorit astfel să pună capăt protestelor din acea perioadă, iar în fruntea țării să vină o persoană pe care să o controleze.

„Pur și simplu Plahotniuc și gruparea lui avea atunci nevoie să-i alunge din stradă pe protestatari și să obțină alegerea unui președinte de buzunar. Și Curtea Constituțională a executat ordinul „stăpânului” ascuns al Moldovei. Și nu s-a găsit nimeni ca să protesteze împotriva acestui fapt. Ba din contra. În primul rând, liderii protestatarilor, Sandu și Năstase, au dispus încetarea protestelor și s-au grăbit să candideze la funcția de președinte al țării. În al doilea rând, astfel, Plahotniuc a soluționat problema alegerii slugii sale, – și anume a coruptului prin diferite chilipiruri Dodon – la funcția de președinte al țării”, a relatat liderul Partidului Comuniștilor.

Vladimir Voronin a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să boicoteze alegerile prezidențiale.

„Trecerea în anul 2016 la forma de alegere directă de către întregul popor a președintelui țării este anticonstituțională. Și dacă-i așa, sunt neconstituționale și alegerile prezidențiale, și președintele ales. La fel și ulterioara lui activitate în respectiva calitate. Anume în baza acestui fapt, cu 4 ani în urmă, noi, comuniștii, am îndemnat cetățenii să boicoteze alegerile prezidențiale.Și anume în baza acestui fapt îndemnăm și acum cetățenii să boicoteze alegerile din 1 noiembrie”, a mai scris Voronin.

Cu un apel privind boicotarea alegerilor prezidențiale a venit și Congresul Civic, fondatorii căruia sunt Mark Tkaciuk, Iurie Muntean și Zurab Todua.

„Aceste alegeri, inventate de Vladimir Plahotniuc, continuă să joace rolul unei perdele de fum, care ascunde problemele oamenilor, la fel ca și întreaga dramă a statului moldovenesc. Aceste alegeri nu soluționează nicio problemă, dar servesc intereselor grupării din 101 deputați, care exercită un control criminal asupra unei țări sărace”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Politicienii susțin că niciunul dintre candidați nu este capabil să propună o soluție constructivă, iar desfășurarea scrutinului pe timp de pandemie ar putea provoca consecințe grave.

„Faptul că toți participanții la scrutin sunt gata să sacrifice la scară largă oamenii este o sentință pentru putere și opoziția parlamentară, o demonstrație a lipsei de empatie față de cetățenii Republicii Moldova. Congresul Civic îndeamnă să răspundeți cu boicotul la aceste alegeri canibalice”, se mai arată în declarație.

Și Partidul Stângii Europene a îndemnat cetățenii să nu participe la alegerile prezidențiale.

„Partidul Stângii Europene atrage atenția cetățenilor că, în condițiile răspândirii infecției provocate de COVID-19, desfășurarea alegerilor corecte, libere și drepte, precum și a campaniei electorale, din start, nu este posibilă.

***

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. CEC a înregistrat 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: