Fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a îndemnat electoratul să nu participe la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, pe motiv că acestea contravin Constituției. Cu un apel similar a venit și Congresul Civic, din care fac parte foștii comuniști Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, dar și Partidul Stângii Europene.
Președintele Vladimir Voronin susține că decizia privind revenirea la alegerea directă a președintelui țării contravine Constituției.
„La 4 martie, 2016, patru judecători ai Curții Constituționale au săvârșit un act de violență asupra Legii Fundamentale. Ei au decis să se revină la alegerea directă de către întregul popor a președintelui țării. Ei au anulat ca neconstituțională hotărârea din anul 2000 a Parlamentului privind trecerea la forma parlamentară de conducere și de alegere a șefului statului de către Parlament. Atrageți atenție următorului fapt! Asta s-a întâmplat peste 16 ani, pe parcursul cărora nimeni n-a pus la îndoială reforma constituțională din anul 2000, pentru care și-au dat voturile 98 din cei 101 deputați ai Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Voronin.
Fostul președinte al Republicii Moldova susține că inițiativa i-ar aparține ex-liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care și-ar fi dorit astfel să pună capăt protestelor din acea perioadă, iar în fruntea țării să vină o persoană pe care să o controleze.
„Pur și simplu Plahotniuc și gruparea lui avea atunci nevoie să-i alunge din stradă pe protestatari și să obțină alegerea unui președinte de buzunar. Și Curtea Constituțională a executat ordinul „stăpânului” ascuns al Moldovei. Și nu s-a găsit nimeni ca să protesteze împotriva acestui fapt. Ba din contra. În primul rând, liderii protestatarilor, Sandu și Năstase, au dispus încetarea protestelor și s-au grăbit să candideze la funcția de președinte al țării. În al doilea rând, astfel, Plahotniuc a soluționat problema alegerii slugii sale, – și anume a coruptului prin diferite chilipiruri Dodon – la funcția de președinte al țării”, a relatat liderul Partidului Comuniștilor.
Vladimir Voronin a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să boicoteze alegerile prezidențiale.
„Trecerea în anul 2016 la forma de alegere directă de către întregul popor a președintelui țării este anticonstituțională. Și dacă-i așa, sunt neconstituționale și alegerile prezidențiale, și președintele ales. La fel și ulterioara lui activitate în respectiva calitate. Anume în baza acestui fapt, cu 4 ani în urmă, noi, comuniștii, am îndemnat cetățenii să boicoteze alegerile prezidențiale.Și anume în baza acestui fapt îndemnăm și acum cetățenii să boicoteze alegerile din 1 noiembrie”, a mai scris Voronin.
Cu un apel privind boicotarea alegerilor prezidențiale a venit și Congresul Civic, fondatorii căruia sunt Mark Tkaciuk, Iurie Muntean și Zurab Todua.
„Aceste alegeri, inventate de Vladimir Plahotniuc, continuă să joace rolul unei perdele de fum, care ascunde problemele oamenilor, la fel ca și întreaga dramă a statului moldovenesc. Aceste alegeri nu soluționează nicio problemă, dar servesc intereselor grupării din 101 deputați, care exercită un control criminal asupra unei țări sărace”, se arată într-un comunicat al formațiunii.
Politicienii susțin că niciunul dintre candidați nu este capabil să propună o soluție constructivă, iar desfășurarea scrutinului pe timp de pandemie ar putea provoca consecințe grave.
„Faptul că toți participanții la scrutin sunt gata să sacrifice la scară largă oamenii este o sentință pentru putere și opoziția parlamentară, o demonstrație a lipsei de empatie față de cetățenii Republicii Moldova. Congresul Civic îndeamnă să răspundeți cu boicotul la aceste alegeri canibalice”, se mai arată în declarație.
Și Partidul Stângii Europene a îndemnat cetățenii să nu participe la alegerile prezidențiale.
„Partidul Stângii Europene atrage atenția cetățenilor că, în condițiile răspândirii infecției provocate de COVID-19, desfășurarea alegerilor corecte, libere și drepte, precum și a campaniei electorale, din start, nu este posibilă.
***
Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie. CEC a înregistrat 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.