Magistratul Vladislav Clima a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut pe 3 decembrie. Clima nu și-a motivat decizia.
Într-o declarație publică, Vladislav Clima a menționat că, în calitate de judecător și de cetățean al Republicii Moldova, a promovat integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc.
„Fără o justiție independentă nu poate exista nici democrație, nici stat de drept, nici garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În mecanismul statal de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, buna funcționare și organizare a autorităților judecătorești, constituie un factor de primă importanță. (…) Cu toate acestea, spre regret, atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății”, a menționat magistratul.
Clima și-a exprimat speranța că, în pofida dificultăților, se va reuși o reformare veritabilă nu doar a sistemului judecătoresc ci și a percepției societății.
„Declar că demisionez din funcția de Președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, începând cu ziua de astăzi, 03 decembrie 2021. Exprim sincere mulțumiri tuturor membrilor Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, pentru efortul comun în consolidarea sistemului judecătoresc și a actului justiției, și Vă îndemn să continuăm această muncă și activitate extrem de importantă pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a conchis magistratul.
Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. Pe 21 iunie 2018, Clima a decis menținerea deciziei primei instanțe privind anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău, scrutin câștigat de Andrei Năstase. În toamna lui 2019, în componența altui colegiu, Clima a recunoscut mandatul de primar al liderului Platformei DA. Înainte de asta, CEDO a acceptat plângerea lui Năstase și a solicitat autorităților din Chișinău mai multe lămuriri în privința acestui dosar.
În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei, care în toamna anului 2019 a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor.
În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală. În ianuarie 2020, Clima a încercat să devină judecător la CSJ, înșă CSM a respins solicitarea. Membrul CSM Dorel Musteață a declarat că, în 2016, Clima a aprobat transferul a $700 mii de la o companie offshor din Panama, legată cu Metalferos. Musteață a remarcat că inspecția judiciară din cadrul CSM a vrut să verifice acest dosar, însă acesta a fost preluat de către Procuratura Anticorupție. Pe 24 iulie 2020, inspecția judiciară a decis să nu îl tragă la răspundere disciplinară pe Clima. Dorel Musteață a declarat că va contesta decizia.
Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon. Pe 28 mai 2021, șefa statului, Maia Sandu, a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta și-a argumentat decizia prin faptul că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încălcat procedurile legale atunci când a propus candidatura magistratului. Clima a contestat decizia președintei țării.