Vladislav Kulminski, prima apariție în presă după demisia din Guvern: „Înainte de a demisiona am discutat cu președinta, premierul și speakerul”
Full Article 3 minutes read

Vladislav Kulminski, prima apariție în presă după demisia din Guvern: „Înainte de a demisiona am discutat cu președinta, premierul și speakerul”

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a dezvăluit adevăratele motive care au stat la baza deciziei sale de a demisiona. Acesta a declarat că despre decizia sa a discutat cu trei sau chiar patru săptămâni înainte – atât cu președinta țării, cât și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, dar și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 9 decembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Vladislav Kulminski susține că decizia sa de a demisiona nu a fost o surpriză pentru cei de la guvernare.

„Într-adevăr am demisionat din motive personale, însă nu s-a întâmplat brusc. Înainte de a demisona am discutat demisia mea cu doamna prim-ministră, cu doamna președintă și cu domnul spicher în prealabil. Asta nu a fost o surpriză pentru cei de la guvernare. Despre asta am discutat cu ei cu trei sau patru săptămâni înainte. Totul a fost coordonat din timp, ar fi fost iresponsabil din partea mea să fac acest lucru”.

Vladislav Kulminski a dezvăluit că a luat această decizie pentru a fi alături de familia sa.

„Nu cred că ar fi o problemă, mai mult o bucurie, dar o dată cu nașterea copilului meu, soția a avut mai multe complicații imediat după naștere și eu nu eram alături. Nu sunt sigur că aș fi putut lua o pauză, pentru că și până acum durează aceste chestii, iar eu trebuia să fiu prezent. În funcția de prim-ministru pentru Reintegrare trebuie să fii prezent 24 din 24, șapte zile pe săptămână. Pe când soția mea avea nevoie de mine eu mă ocupam de reglementarea conflictului transnistrean. Este o sarcină foarte importantă pentru familia mea să fiu în acest moment alături de ea”, a declarat fostul vicepremier în cadrul  emisiunii.

Kulminski a mai spus că în Guvern sunt divergențe de opinii, însă acestea ar fi constructive: „Prezența unor tensiuni într-o echipă este un lucru normal și sănătos pentru că orice echipă presupune competiție și asta înseamnă mișcare și progres. Au existat opinii diferite pe toate problemele, pentru că Guvernele precedente au ales să amâne toate crizele cu care se confruntau, acest Guvern a preferat să le abordeze”.

Fostul vicepremier a explicat prezența sa la negocierile cu privire la acordul pentru furnizarea gazului: „De ce m-am dus eu la negocierile cu Gazprom? Foarte simplu. Pentru că sunt un negociator profesionist, iar relația noastră cu Federația Rusă nu se referă doar la gazele naturale. Totuși, negocierile s-au axat strict pe problema gazului și a prețului. Au fost negocieri foarte dure pentru că pentru Republica Moldova să accepți un preț de 1000 de dolari minus 25%, asta înseamnă că noi, prețul din octombrie, l-am fi avut timp de un an de zile”.

Vladislav Kulminski a demisionat din funcția de vicepremier pentru Reintegrare la începutul lunii noiembrie. Kulminski a devenit vicepremier pentru Reintegrare în Guvernul Nataliei Gavrilița în data de 6 august. Anterior, a activat în cadrul structurilor ONU de reglementare conflictelor, dar și în societatea civilă, fiind unul dintre fondatorii Institutului pentru Inițiative Strategice.

După demisia lui Kulminski, nu a fost numit deocamdată un alt ministru responsabil de Reintegrare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: