Vlah critică Moldova 1, după ce postul de televiziune a difuzat un reportaj în care un deputat PAS spune că ar fi controlată de Rusia. Reacția TRM
Full Article 4 minutes read

Vlah critică Moldova 1, după ce postul de televiziune a difuzat un reportaj în care un deputat PAS spune că ar fi controlată de Rusia. Reacția TRM

Fosta bașcană a Găgăuziei, în prezent lidera „Platformei Moldova” (PM), Irina Vlah, acuză Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) că i-ar fi denigrat imaginea. Reacția vine după ce postul public de televiziune Moldova 1 a difuzat recent un reportaj privind reacția Irinei Vlah la referendumul propus de președinta Maia Sandu, cu privire la aderarea Moldovei la UE. Aceasta s-a arătat deranjată că jurnaliștii de la TRM nu i-au solicitat reacția, după ce în subiect a fost prezentată, inclusiv, opinia deputatului PAS Oazu Nantoi, potrivit căreia Vlah ar fi controlată de Moscova. Contactat de NM pentru o reacție, directorul TRM, Vlad Țurcanu, a declarat că solicitarea fostei guvernatoare va fi analizată și că acesteia i se va răspunde conform procedurilor legale.

Irina Vlah și referendumul privind eurointegrarea Moldovei

După ce președinta Maia Sandu a solicitat Parlamentului să demareze procedurile de organizare a unui referendum republican privind eurointegrarea Moldovei, iar deputații PAS au modificat Codul Electoral pentru ca plebiscitul să poată avea loc în aceiași cu alegerile prezindențiale, Irina Vlah a comentat subiectul.

Lidera Platformei Moldova a declarat că referendumul este o „acțiune de PR” în favoarea Maiei Sandu pentru alegerile prezidențiale, implementarea căreia a fost deja asigurată de „mașina de vot cu 63 de deputați PAS”. Totodată, aceasta a declarat că referendumul propus ar trebui „să ofere răspunsuri la întrebările reale care îi preocupă astăzi pe cetățeni” și anume: statutul de neutralitate al țării. În context, Vlah a cerut legislativului și șefei statului ca în cadrul referendumului să fie consultată opinia oamenilor cu privire la „confirmarea inviolabilității statutului de neutralitate”.

Cum a reflectat Moldova 1 subiectul

Moldova 1 a reflectat declarațiile făcute de Irina Vlah într-o știre pe site-ul lui, dar și într-un reportaj video difuzat în buletinul de știri. În materialul scris sunt incluse una din declarațiile lui Vlah că inițiativa Maiei Sandu privind referendumul ar fi „absurdă” și acuzația cu „mașina de vot cu 63 de deputați PAS” . Materialul video însă nu conține nicio acuzație a Irinei Vlah la adresa Maiei Sandu sau PAS, fiind redată pe scurt doar inițiativa acesteia privind consultarea populație cu privire la inviolabilitatea statutului de neutralitate a Republicii Moldova. În schimb, în ambele materiale publicate de Moldova 1, este redată reacția deputatului PAS la declarațiile Irinei Vlah, în care acesta o acuză că ar primi indicații de la reprezentanta MAE-ul rus Maria Zaharova. Parlamentarul a sugerat că, inclusiv faptul că Vlah a învățat limba română, este o comandă a autorităților ruse, menită ca, mai târziu, să o aducă în politica națională.

„Opoziția este denigrată în reportaje”

Pe 15 ianuarie, Irina Vlah a publicat o adresare video către Vlad Țurcanu și Moldova 1 referitor la reportajul în cauză, sugerând că a fost „denigrată” prin intermediul acestuia.

Comentariile domnului Nantoi sunt o poveste separată, aș spune chiar un gen în politica moldovenească. Dar Moldova 1 este un canal public, iar cererea față de ei este specială. Nu doar că reprezentanții opoziției sunt aproape excluși din invitațiile la emisiunile acestui canal, dar sunt și denigrați în reportaje de știri. Obiectivitatea, corectitudinea și inacceptibilitatea manipulărilor ar trebui respectate întotdeauna, atunci când se vorbește despre acțiunile autoritățilora sau se pun în lumină inițiativele opoziției. Încă o dată: acestea nu sunt regulile mele personale – asta dictează legea”, a spus ea.

Prin umare, Irina Vlah a anunțat că a trimis astăzi o solicitare către directorul TRM și, nemijlocit, Moldova 1, cu cererea de a i se acorda dreptul la replică.

Vom vedea dacă înțeleg la televiziunea publică ce înseamnă etica profesională și dacă fac distincția între libertatea cuvântului și libertatea dezinformării. Așadar, cuvântul este al dvs., domnule Țurcanu”, a conchis aceasta.

Țurcanu: „Oamenii noștri vor analiza pretenția”

NM l-a contactat pe Vlad Țurcanu și l-a întrebat de ce Moldova 1 nu a cerut o replică de la Irina Vlah referitor la acuzațiile deputatului PAS. „Dacă ați fi ascultat materialul în discuție, ați fi constatat că domnul Nantoi a răspuns unor acuzații lansate de doamna Vlah la adresa președintei Sandu”, a spus el.

Întrebat dacă postul public de televiziune îi va oferi dreptul la replică Irinei Vlah, Țurcanu a răspuns: „Oamenii noștri de la programe vor analiza pretenția doamnei Vlah și i se va răspunde conform procedurilor legale”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: