După două luni de arest la domiciliu, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost plasat sub control judiciar. Într-un comentariu oferit pentru NM, Stoianoglo a spus de ce este nemulțumit de decizia judecătorilor, ce l-a derutat în procedura de evaluare a muncii sale și unde va merge după eliberare.
Pe 9 decembrie, Curtea de Apel Chișinău (CA) a decis eliberarea lui Stoianoglo din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar. Totodată, instanța a dispus ca procurorul general suspendat să dea actele de identitate procurorului care se ocupă de dosar. După proces, Stoianoglo a declarant pentru NM că se așteaptă la o eliberare completă.
„Încă nu înțeleg ce am încălcat și ce am făcut. Ei investighează cazul de două luni. În afară de interogarea a doi martori și examinarea jurnalului meu, nu au făcut nimic. Dar mulțumesc că judecătorii m-au ascultat, cel puțin astăzi ”, a spus StoIanoglo.
El a mai spus că „nu știe încă nimic” despre activitatea comisiei care îi verifică activitatea de procuror general. „Am dat reprezentantului meu [în comisie] o listă de documente pe care ar trebui să le solicite pentru mine. Trebuie să le prezint un raport despre munca mea”, a menționat Stoianoglo.
Referitor la faptul că procurorul din România a fost exclus din comisie, iar încă nu a fost numit altul nou, Stoianoglo a remarcat că, conform regulamentului, comisia poate funcționa și în componența actuală.
„Nu este nevoie să alegi o altă persoană. Acest lucru este contrar prevederilor regulamentului. Aparent, autorii acestei nelegiuiri sunt îngrijorați de ceva. Că printre cei care sunt incluși în această comisie sunt probabil oameni cu nucleu. Pentru mine, un singur lucru este important – să fie obiectivi și le voi prezenta toate rezultatele muncii mele. Lasă-i să evalueze”, a declarat Stoianoglo.
El a mai spus că are mari semne de întrebare cu privire la constituționalitatea procedurii în sine. Stoianoglo a explicat că Constituția prevede că mandatul procurorului general durează șapte ani.
„Și ce se întâmplă, în fiecare an voi fi evaluat? Ce rost are atunci un mandat de șapte ani, dacă în fiecare an președintele sau alți subiecți pot cere să-mi evalueze munca. Aceasta este o situație absurdă”, a spus el.
Stoianoglo a vorbit și cu câțiva zeci de susținători care a protestat, pe tot parcursul ședinței de judecată. În fața acestora, procurorul general suspendat a calificat dosarul său „unul politic” și a remarcat că acest lucru a fost făcut pentru a-l scoate din funcție. „Sunt foarte emoționat. Voi mi-ați dat putere în acest moment dificil”, a spus el protestatarilor. „Vă mulțumesc că sunteți aici, în ciuda ploii și înghețului”, a adăugat Stoianoglo.
El a mai spus că, deși instanța i-a atribuit o listă de restricții, în următoarele zile urmează să-și viziteze mama. Nu a putut să o vadă tot timpul în care a fost în arest la domiciliu. „Am restricții, dar mâine sau poimâine voi merge la mama”, a spus el.
Protestatarii au salutat aceste cuvinte cu aplauze.
Amintim că în data de 5 octombrie, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat punerea în aplicare a urmăririi penale împotriva lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procuraturii Anticorupție Victor Furtună.