„Voi nimiciți politicienii, ridicați politicienii”. NM a vorbit cu Țîrdea despre noua sa carte despre ONG-uri și banii de peste hotare
Full Article 4 minutes read

„Voi nimiciți politicienii, ridicați politicienii”. NM a vorbit cu Țîrdea despre noua sa carte despre ONG-uri și banii de peste hotare

Președintele Igor Dodon a anunțat apariția unei cărți a deputatului socialist Bogdan Țîrdea despre finanțarea ONG-urilor. Potrivit afirmațiilor lui Dodon, cartea de 800 de pagini descrie, cum ONG-urile cu „zeci de milioane de euro din străinătate denigrează socialiștii și președintele”. NM a decis să discute cu Bogdan Țîrdea și a aflat că această carte încă nu este gata, că ea deocamdată „nu are sens”, dar în curând va fi și, totodată, ce părere are deputatul socialist despre NewsMaker.

Președintele Igor Dodon a declarat că deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește o carte despre activitatea ONG-urilor din Moldova, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” din 25 septembrie, întrebat fiind despre atacurile asupra sa din partea „trollilor politici”. „Noi știm care ONG-uri se ocupă cu aceasta. Am citit recent o lucrare foarte bună a lui Bogdan Țîrdea. […] El a pregătit o carte de 800 și ceva de pagini despre activitatea ONG-urilor în Moldova”, a spus Dodon.

Dodon a adăugat că deputatul socialist intenționează să lanseze, peste două săptămâni, „o bombă media”. „Va face câteva mii de exemplare și le va distribui prin Moldova. Este foarte interesant: trolli, ONG-uri… Există ONG-uri care, în ultimii patru ani, au primit din străinătate zeci de milioane de euro, care se ocupă doar de denigrarea noastră. Acolo este întreaga linie: cine, când, de unde a primit bani și cu ce se ocupă”, a promis președintele.

NM l-a contactat la telefon pe deputatul socialist Bogdan Țîrdea pentru a afla mai multe detalii despre noua sa carte. Însă deputatul a decis să vorbească nu atât și nici cât despre carte. NM prezintă practic monologul integral al lui Bogdan Țîrdea.

 „Eu v-am expus poziția mea: eu nu vă consider presă independentă, obiectivă, corectă. Este părerea mea subiectivă, pentru că voi mințiți mereu, voi întotdeauna turnați zoi peste președinte, PSRM, Rusia, biserică, credința noastră creștină, statalitatea Moldovei ș.a.m.d.

Ba mai mult, voi promovați cu înverșunare LGBT, promovați cu înverșunare feminismul radical, voi promovați cu înverșunare multe lucruri care contravin principiilor și valorilor noastre fundamentale. Și faceți aceasta pentru bani foarte mari și nu doriți să publicați rapoartele financiare pe site-ul vostru. Acest lucru mă uimește, pentru că vă numiți presă transparentă.

[Despre] casa mea, ați scris că eu sunt oligarh, că am două automobile mega-scumpe. (NM a publicat o informație despre faptul că Autoritatea Națională de Integritate va verifica averea deputatului PSRM Bogdan Țîrdea.). Eu am un automobil Toyota Rav4, anul de fabricație 2013. Bine, eu sunt oligarh. Usatîi mai nu moare de foame cu Rolls-Royce-ul său, iar eu sunt oligarh. Hai, băieți, despre ce vorbim?

Cărți? Nu există nicio carte. Când va fi cartea, atunci vom vorbi. Îi voi invita pe toți, inclusiv pe voi. Sper că veți veni cu rapoartele financiare pentru anii 2014-2019.

Când va apărea, atunci voi explica și voi anunța. Eu nu voi face clandestin, voi face deschis, îi chem pe toți să vină și să-mi dea peste nas, că eu mint. Și în calitate de dovezi, vă rog, pe voi și alte instituții de presă, să vină cu rapoartele financiare și să-mi arate că eă eu mint. Ne-am înțeles? […]

Voi sunteți puterea a patra. Voi nimiciți politicienii, voi ridicați politicienii, voi îi aduceți n parlament, voi faceți propagandă, voi nimiciți ratingurile, voi ridicați ratingurile. Despre ce vorbiți? Voi sunteți puterea a patra.

[— Dar care este sensul cărții?]

Eu cred că nu există niciun sens. Eu singur caut încă, lucrez, acumulez material. Eu singur sunt intrigat, care este sensul. Nu, acum eu caut sensul, eu încă lucrez la aceasta. Sensuri deocamdată nu sunt. Numai bine!”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: