Volosatîi sare în apărarea lui Simion: „Cât a fost indezirabil pentru Voronin și Dodon era o logică”
Full Article 4 minutes read

Volosatîi sare în apărarea lui Simion: „Cât a fost indezirabil pentru Voronin și Dodon era o logică”

Interdicția prelungită în privința lui George Simion de a intra în Republica Moldova nu este logică. Cel puțin aceasta au declarat reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) pe 23 februarie. Potrivit deputatului de la București Boris Volosatîi, atâta timp cât Simion a fost persoană indezirabilă pentru Voronin, pentru Dodon, era un lucru înțeles. „Simion nu a încălcat nici măcar o lege în Republica Moldova. Persoana lui deranjează”, au adăugat reprezentanții AUR. 

În timpul unor declarații pentru jurnaliști, la Chișinău, liderul filialei partidului AUR din Republica Moldova Boris Volosatîi a spus că „atâta timp cât el [George Simion] a fost persoană indezirabilă pentru Voronin, pentru Dodon, era o logică”.

„Era un lucru înțeles. (…) Astăzi, această interdicție este absolut alogică sau logica este alta – înțelegerea între guvernanții de la Chișinău cu guvernanții de la București pentru a opri în așa fel valul de creștere a influenței pozitive a Alianței pentru Unirea Românilor prin personalitatea lui George Simion în Republica Moldova și în România. Faptul că această persoană indezirabilă pentru Republica Moldova astăzi se află la Washington, la conferința anuală a conservatorului din lumea întreagă, nu trebuie să ne mire. Este un lucru absolut normal când liderii AUR, astăzi, se află la Washington bine merci cu invitații și cu actele în regulă, iar pentru Republica Moldova sunt indezirabili”, a menționat deputatul de la București Boris Volosatîi.

„George Simion nu a încălcat nici măcar o lege, nici măcar un singur articol din Republica Moldova. (…) Persoana lui George Simion deranjează”, a adăugat un reprezentant al partidului AUR.

***

George  Simion este un activist civic și politician ultraconservator și de extremă dreaptă român care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova. Este deputat român al Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor”.

Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

Recent, premierul român Marcel Ciolacu a anunțat că va cere premierilor Ucrainei și Republicii Moldova să explice motivele pentru care preşedintele AUR George Simion are interdicţie de a intra în aceste două ţări. Potrivit News.ro, Ciolacu a spus că are acces la informație, însă nu ar avea posibilitatea să o facă publică.

Pentru NewsMaker, pe 2 februarie 2024, reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne au confirmat că George Simion a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. „În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.

În februarie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean a spus că George Simion participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Prin urmare instituțiile statului, care au determinat acest factor, i-au interzis intrarea în Moldova pentru încă 5 ani. Oficialul moldovean a precizat că informația i-a fost comunicată și premierului român Marcel Ciolacu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: