„Vom face totul după instrucțiune”. Cum escrocii lasă moldovenii fără bani: 3 femei au transmis €30 mii și 84 mii lei AUDIO
Full Article 4 minutes read

„Vom face totul după instrucțiune”. Cum escrocii lasă moldovenii fără bani: 3 femei au transmis €30 mii și 84 mii lei AUDIO

Schema cu „ruda implicată în accident” ia amploare. Poliția a înregistrat alte trei cazuri într-o singură zi. Victimele sunt femei cu vârste cuprinse între 72 și 82 de ani. Acestea au transmis escrocilor în total 30 650 mii euro și 84 000 de lei. Poliția a reținut un suspect și a prezentat o înregistrare audio cu o discuție a acestuia înainte de a fi identificat. Oamenii legii au declarat că scenariul în toate cazurile este același și că victimele sunt femei în etate. 

Pe 7 iulie, poliția Republicii Moldova a raportat despre alte 3 cazuri, înregistrate într-o singură zi, care au avut loc în schema cu „ruda implicată în accident”. Potrivit oamenilor legii, un suspect a fost reținut.

Unul din cazuri a fost înregistrat în comuna Stăuceni din municipiul Chișinău. O femeie de 82 de ani a transmis escrocilor 84 000 de lei și 650 de euro.

Alt caz a fost înregistrat în cartierul Poșta Veche din capitală. O femeie de 72 de ani a transmis escrocilor 15 000 de euro.

Al treilea caz a avut loc la Ungheni. O femeie de 78 de ani a transmis 15 000 de euro. „În acest caz a fost reținut pentru 72 de ore un suspect cu vârsta de 25 de ani, cel care a preluat banii de la victimă”, au comunicat polițiștii. Oamenii legii au prezentat și un audio în acest caz – convorbirea suspectului înainte de a comite infracțiunea.

„Vom face totul după instrucțiune”, a spus un bărbat într-o conversație cu suspectul, care ulterior a fost reținut.

„Scenariul în toate cazurile este același. Victime sunt femei în etate și sunt sunate la telefonul fix de o femeie vorbitoare de limba rusă. Ulterior se apropie un tânăr/tânără care preia banii, pe care îi transmite în cel mai scurt timp altei persoane. Dacă încă nu ai reușit: discută cu părinții și bunicii despre acest tip de escrocherie și informează-i corect”, se arată într-un mesaj al poliției, adresat către cetățeni.

***

Amintim, pe 5 iulie curent, polițiștii au declarat că o femeie de 68 de ani a rămas fără 12 mii de euro. Aceasta a spus că i-a transmis unei persoane necunoscute și că s-a întâmplat pe 3 iulie. Ea a fost apelată de o altă femeie, care s-a dat drept angajată a organelor de drept, și care a anunțat-o că fiica ei a comis un accident rutier în urma căruia o persoană a avut de suferit. Astfel, i s-a cerut bani „pentru a restitui paguba părții vătămate, iar fiica sa să fie eliberată”. Femeia a dat banii unui tânăr de 18 ani din Ungheni, care ulterior a fost reținut la Chișinău. Potrivit oamenilor legii, acesta acea rolul de curier. Audiat de polițiști, tânărul a declarat că pentru acest serviciu a fost achitat cu 500 de euro și 200 de dolari. Detalii AICI. Cei 12 mii de euro, ajunși în mâinile escrocilor la Ungheni, au fost adunați pentru tratamentul unei femei care suferă de cancer. Iar victima care a căzut în plasa escrocilor este mama femeii în vârstă de 68 de ani. Detalii AICI.

Iar în seara zilei de 5 iulie, polițiștii au declarat că au înregistrat alte 3 ilegalități în schema cu „ruda implicată în accident”. Toate cazurile au avut loc pe teritoriul capitalei. În sectorul Botanica, o victimă a rămas fără 15 000 de euro, la Buiucani – fără 340 000 de lei și la Rîșcani – fără 100 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: