„Vom fi sub atac odată cu alegerile din luna viitoare”. Maia Sandu a spus oficialilor, reuniți la Chișinău, că Rusia vrea să cumpere voturi în Moldova
Full Article 4 minutes read

„Vom fi sub atac odată cu alegerile din luna viitoare”. Maia Sandu a spus oficialilor, reuniți la Chișinău, că Rusia vrea să cumpere voturi în Moldova

Președinta Maia Sandu a participat, pe 17 octombrie, la noua ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. Amintim că evenimentul a adunat, la Chișinău, 57 de delegații din peste 30 de state. Șefa statului a declarat că Moldova este într-o poziție mult mai bună decât era cu un an în urmă și că „șantajul Rusiei a eșuat”. Potrivit Maiei Sandu, infrastructura noastră este pregătită să accepte gaze din mai multe surse, avem gaze stocate și avem surse pentru a reduce povara pe care persoanele vulnerabile o vor simți în această iarnă. Totuși, a precizat Sandu, nu trebuie să lăsăm mâinile în jos pentru că Moldova va fi „sub atac odată cu alegerile din luna viitoare”. 

„Vreau să mulțumesc din partea tuturor moldovenilor României, Germaniei, Franței pentru că au lansat Platforma de sprijin pentru Moldova, odată ce a pornit agresiunea rusă în Ucraina. (…) Ajutorul dumneavoastră ne-a ajutat să menținem lumina aprinsă, să menținem căldura pornită, să facem față creșterii prețurilor, să facem față acestei situații de șantaj cu gazele. (…) Avem un cuvânt în română – clacă. Este o tradiție străveche în țara noastră atunci când rudele, prietenii vin la ajutor, vin la o sarcină de muncă. (…) Așa cum ne-ați ajutat pe noi, am simțit același sentiment de clacă”, a menționat șefa statului.

Președinta a mai spus că Republica Moldova este „într-o poziție mult mai bună decât cu un an în urmă”, însă nu trebuie să lase mâine în jos.

„Suntem într-o poziție mult mai bună decât cu un an în urmă când ne-am întâlnit la Paris, suntem mai pregătiți pentru această iarnă. Șantajul Rusiei a eșuat. Infrastructura noastră este pregătită să accepte gaze din mai multe surse, avem gaze stocate și avem surse de a reduce povara pe care persoanele vulnerabile o vor simți în această iarnă. (…) Nu trebuie să lăsăm mâinile în jos, noi știm că suntem și vom fi sub atac odată cu alegerile din luna viitoare. Rusia, prin intermediul intermediarilor, încearcă să aducă fonduri ilegale în țara noastră pentru ca să cumpere voturi. (…) Noi combatem acest fenomen”, a declarat Sandu.

Președinta a mai spus că își dorește ca „lumea întreagă să știe Moldova drept o țară sigură, liberă să-și decidă viitorul, care înțelege gravitatea provocărilor ce ne stau în față și știe cum să le depășească în beneficiul cetățenilor săi”.

***

Astăzi, 17 octombrie 2023, țara noastră a fost gazda celei de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit, la Chișinău – Palatul Republicii, pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică. Potrivit reprezentanților Guvernului de la Chișinău, edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București.

Precizăm că Marea Britanie a anunțat o contribuție de 9 milioane de lire sterline (aproximativ 10 376 460 euro) în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Totodată Republica Moldova a semnat, împreună cu participanții la ediția a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o serie de memorandumuri, care îi vor permite să acceseze împrumuturi de circa 140 de milioane de euro.

În deschiderea evenimentului, premierul Dorin Recean a declarat că agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei a lăsat o amprentă de durată asupra țării noastre și că în 2022, economia a scăzut cu 6,5%, fiind urmată de o altă scădere de 2,2% până acum, în 2023. Potrivit lui Recean, provocările cu care se confruntă Moldova „sunt într-adevăr imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși”. Iar ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a menționat că „această conferință ministerială specială ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment, atât în Europa, cât și dincolo de Ocean”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: