Facebook/Guvernul Republicii Moldova

„Provocările cu care ne confruntăm sunt într-adevăr imense”. Recean și Popescu, către oficialii din 30 de state, reuniți la Chișinău

57 de delegații din peste 30 de state s-au reunit, pe 17 octombrie – la Chișinău, la cea de-a 4-a ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova. În deschiderea evenimentului, premierul Dorin Recean a declarat că agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei a lăsat o amprentă de durată asupra țării noastre și că în 2022, economia a scăzut cu 6,5%, fiind urmată de o altă scădere de 2,2% până acum, în 2023. Potrivit lui Recean, provocările cu care se confruntă Moldova „sunt într-adevăr imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși”. Iar ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a menționat că „această conferință ministerială specială ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment, atât în Europa, cât și dincolo de Ocean”. 

Premierul Dorin Recean a declarat, la deschiderea evenimentului, că „agresiunea continuă a Rusiei asupra Ucrainei a lăsat o amprentă de durată asupra țării noastre”.

În 2022, economia a scăzut cu 6,5%, fiind urmată de o altă scădere de 2,2% până acum, în 2023. Țara noastră încă se confruntă cu o inflație ridicată, de 10%, iar așteptările noastre de îmbunătățire fiscală încă nu s-au materializat. Aceste evoluții au condus la un deficit de finanțare de până la 100 de milioane EUR în acest an și la un deficit preconizat de 400 de milioane EUR pentru 2024. Criza refugiaților a exercitat o presiune fără precedent asupra resurselor noastre. Cu toate acestea, ne-am asigurat că fiecare cetățean ucrainean are acces la adăpost, hrană, asistență medicală și, nu în ultimul rând, la educație”, a menționat Recean.

Ambițiile noastre sunt realiste și lucrăm din greu pentru a dezvolta capacitățile necesare pentru a implementa proiecte în valoare de câteva sute de milioane de euro pe an în infrastructură, eficiență energetică, tranziție ecologică și adaptare la schimbările climatice”, a mai comunicat premierul.

Recean a mai spus că provocările cu care se confruntă Moldova „sunt într-adevăr imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși”.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a declarat că „această conferință ministerială specială ne amintește că Moldova are prieteni devotați, care ne susțin în orice moment, atât în Europa, cât și dincolo de Ocean”.

Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost un instrument inestimabil, sprijinind Republica Moldova în gestionarea riscurilor, crizelor multiple și provocărilor ce au apărut în urma războiului nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei. Aproape un an de la Conferința de la Paris din 21 noiembrie 2022, ne-am reunit astăzi în inima Moldovei, la Chișinău, subliniind un aspect extrem de important: datorită sprijinului prietenilor noștri, Moldova de astăzi nu mai este aceeași Moldovă din martie 2022. Astăzi, la Chișinău, vreau să adresez mulțumiri tuturor partenerilor pentru angajamentul constant în susținerea parcursului nostru european, bazat pe eforturi continue de reformă și valorile comune ale democrației, libertății și păcii”, a comunicat Popescu.

***

Astăzi, 17 octombrie 2023, țara noastră este gazda celei de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit, la Chișinău – Palatul Republicii, pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică. Potrivit reprezentanților Guvernului de la Chișinău, edițiile anterioare ale evenimentului s-au desfășurat la Berlin, Paris și București.

Precizăm că Marea Britanie a anunțat o contribuție de 9 milioane de lire sterline (aproximativ 10 376 460 euro) în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Totodată Republica Moldova a semnat, împreună cu participanții la ediția a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o serie de memorandumuri, care îi vor permite să acceseze împrumuturi de circa 140 de milioane de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vasile Bolea/Facebook

Cu protest în fața CEC, blocul „Victorie” afiliat lui Șor a depus actele pentru alegeri: „În septembrie vom câștiga”

Blocul „Victorie”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a se înscrie în cursa parlamentară din 28 septembrie. Printre cei care au prezentat documentele se numără deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, precum și liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu. În fața sediului CEC, zeci de susținători au protestat, scandând mesaje anti-guvernare și „Noi suntem poporul” sau „Cerem să înregistrați blocul „Victorie”!”.

„Astăzi am venit cei patru reprezentanți, președinți de partide, pentru un scrutin foarte important pentru Republica Moldova. Sunt convins că de această dată nu vor reuși să nu ne  înregistreze și vom izbuti. Victorie!”, a declarat Bolea în fața mulțimii, după ce a depus actele la CEC.

Alexandr Suhodolski a declarat, la rândul său, că „Victoria” lui Șor dorește „să ridice Moldova din genunchi” și că toate documentele au fost întocmite legal: „Suntem convinși că am făcut totul corect. În septembrie, cu siguranță vom câștiga”.

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a respins acuzațiile potrivit cărora blocul ar acționa în interesul unor forțe străine. „Lucrăm în interesul cetățenilor Republicii Moldova – pentru ca fiecare să trăiască mai bine. (…) Promitem că lupta noastră se va încheia atunci când fiecare cetățean va trăi cu adevărat bine”.

Reamintim că, pe 6 iulie, Ilan Șor a organizat, la Moscova, un nou congres al Blocului „Victorie” – lansat acum un an, în ajunul alegerilor prezidențiale. La eveniment au participat mai mulți primari și deputați afiliați acestuia, inclusiv Marina Tauber, care a plecat din țară în ianuarie și de atunci nu s-a mai întors. La fel, la congresul lui Șor au fost prezenți oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

În cadrul reuniunii, Ilan Șor – condamnat definitiv în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară – a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” pentru Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare cu bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare pentru finanțarea ilegală a ex-partidului Șor – cap de listă. Guvernatoarea UTAG a declarat pentru NM că va accepta să deschidă lista electorală a Blocului: „M-a bucurat decizia”.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova, organizat de oligarhul fugar Ilan Șor.

***

Blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC între 20 iunie și 13 august, conform programului calendaristic pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamnă, aprobat de CEC.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare, în schimb, în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: