Von der Leyen denunţă „încercarea făţişă” a Rusiei de a intimida Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Von der Leyen denunţă „încercarea făţişă” a Rusiei de a intimida Republica Moldova

Presiunea Rusiei în privinţa livrărilor de gaz către Republica Moldova reprezintă o „încercare făţişă” a Moscovei de a intimida guvernul reformist de la Chişinău, spune preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie agerpres.ro.

Într-un discurs rostit în Parlamentul European, Von der Leyen a spus că Uniunea Europeană vrea relaţii bune cu Rusia, dar că acest lucru depinde în primul rând de comportamentul Moscovei. E a vorbit despre desfăşurarea de trupe de la graniţa cu Ucraina și despre livrările de gaze pentru Moldova”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Vedem de asemenea o încercare făţişă de a intimida guvernul reformist al Republicii Moldova prin presiunea privind livrările de gaz într-un moment în care preţurile la energie sunt ridicate”, a spus ea.

„Trebuie să ne protejăm societăţile şi democraţiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic”, a mai spus Von der Leyen.

Într-un discurs adresat la o reuniune cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, Ursula von der Leyen a spus că Uniunea Europeană va riposta în mod adecvat, prin sancţiuni masive, la acţiunile Rusiei de intimidare a Republicii Moldova şi la un eventual atac asupra Ucrainei. De asemenea, președinta Comisiei Europene a pledat pentru acţiuni de protejare şi promovare a democraţiei.

Anterior, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell a menționat că, în timpul negocierilor pe tema furnizării de gaz, Rusia ar fi încercat să „influențeze alegerea Moldovei de a întări relațiile cu UE”.

Ulterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul conferinței de presă cu vicepremierul, ministrul de Externe al Moldovei Nicu Popescu, a respins acuzațiile

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: