Cuvantul Libertatii

(VIDEO) Preşedinta Comisiei Europene acuză Rusia că ar „intimida Guvernul reformist al Moldovei”

Uniunea Europeană va riposta în mod adecvat, prin sancţiuni masive, la acţiunile Rusiei de intimidare a Republicii Moldova şi la un eventual atac asupra Ucrainei. Declarația a fost făcută de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează Mediafax. Într-un discurs adresat la o reuniune cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, oficialul a avertizat cu noi sancțiuni.

Ursula von der Leyen a menționat că Rusia ar profita de criza energetică, pentru „a intimida” noua guvernare de la Chișinău.

„Observăm şi tentativa evidentă de a intimida Guvernul reformist al Republicii Moldova prin utilizarea în scop de manipulare a resurselor de gaze într-o perioadă de majorări ale tarifelor la energie. Trebuie să protejăm societăţile noastre şi democraţiile de acest cinic joc geopolitic de putere. Uniunea Europeană va reacţiona adecvat la orice noi agresiuni, inclusiv la încălcarea reglementărilor internaţionale sau la alte acţiuni negative, lansate împotriva noastră sau a vecinilor, inclusiv asupra Ucrainei”, a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit stenogramei discursului, postată pe site-ul Comisiei Europene şi vizualizată de MEDIAFAX.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1468233042711830530?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1468233042711830530%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnewsmaker.md%2Frus%2Fnovosti%2Fmy-nablyudaem-popytku-rf-zapugat-vlasti-moldovy-glava-evrokomissii-predupredila-rossiyu-o-novyh-sanktsiyah%2F

De asemenea, președinta Comisiei Europene a pledat pentru acţiuni de protejare şi promovare a democraţiei. „Reacţia noastră va lua forma amplificării şi extinderii actualului regim de sancţiuni. Şi suntem pregătiţi să aplicăm măsuri restrictive suplimentare. Vom face acest lucru în coordonare cu partenerii care au aceleaşi valori. Să fie foarte clar: am prefera să avem o relaţie constructivă cu Moscova, dar depinde de ei. În momentul de faţă, alegerile deliberate şi acţiunile agresive ale Rusiei continuă să destabilizeze Europa”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Anterior, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell a menționat că, în timpul negocierilor pe tema furnizării de gaz, Rusia ar fi încercat să „influențeze alegerea Moldovei de a întări relațiile cu UE”.

Ulterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în cadrul conferinței de presă cu vicepremierul, ministrul de Externe al Moldovei Nicu Popescu, a respins acuzațiile: „Am remarcat că unii colegi, inclusiv dl Borrell, a comentat acordul nostru pozitiv, însă din anumite motive a considerat necesar și justificat să acuze Rusia de presiuni politice asupra Moldovei. Nu este așa. Sunt noi tentative de a interpreta realitatea”, a menționat Lavrov.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: