Vor fi scutiți de obligativitatea deținerii unei vize pentru călătoriile în Moldova. Cine sunt beneficiarii
Full Article 2 minutes read

Vor fi scutiți de obligativitatea deținerii unei vize pentru călătoriile în Moldova. Cine sunt beneficiarii

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la mai multe acte normative, care vizează regimul străinilor în Republica Moldova.

Potrivit proiectului, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și reprezentanțelor organizațiilor internaționale acreditați în țara noastră, precum și membri familiilor acestora, vor fi scutiți de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.

De un regim fără vize pentru călătoriile în Republica Moldova vor beneficia și posesorii de documente de călătorie eliberate de Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Noile reglementări vizează și facilitarea documentării cetățenilor statelor Uniunii Europene prin excluderea obligației de prezentare a mijloacelor de întreținere și asigurării medicale pentru acordarea unui drept de ședere provizoriu în țara noastră, precum și acordarea dreptului de ședere pentru o perioadă de cinci ani.

O altă facilitate se referă la termenul de depunere și examinare a cererii de acordare/prelungire a dreptului de ședere, acesta constituind 15 zile calendaristice. Aceste facilități sunt determinate de obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, documentul propune exceptarea de la procedura de obținere a invitației pentru acordarea unei vize de intrare/ieșire pentru străinii titulari ai unui permis de ședere sau a unei vize valabile (cu excepția vizelor de tranzit) eliberate de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA și Canada.

Proiectul a fost votat, în prima lectură, de 58 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: