Vot prin corespondență în SUA și Canada: Președinția explică suplimentar de ce anume în aceste țări
Full Article 3 minutes read

Vot prin corespondență în SUA și Canada: Președinția explică suplimentar de ce anume în aceste țări

Procesul-pilot care să le ofere moldovenilor din diasporă posibilitatea să voteze prin corespondență ar urma să fie implementat, pentru început, în doar două țări. Este vorba de Statele Unite ale Americii (SUA) și Canada. Informația a fost făcută publică de consilierul prezidențiale Adrian Băluțel, pe 1 martie. Potrivit lui, distanțele foarte mari din cele două țări descurajează participarea moldovenilor la vot.

„În SUA și Canada distanțele sunt foarte mari și descurajează participarea la vot. Totodată, în aceste țări deja se implementează votul prin poștă și moldovenii cunosc această modalitate de vot. Pilotarea votului prin corespondență în aceste state ne va permite să îmbunătățim procesul și pe viitor să-l aplicăm la nivel global”, a declarat consilierul Maiei Sandu, Adrian Băluțel.

Potrivit lui Băluțel, votul prin corespondență este o „solicitare fermă din partea diasporei noastre”, dar și o „promisiune” făcută moldovenilor plecați peste hotare, care începe să fie îndeplinită acum.

„În proces este obligatoriu să garantăm securizarea votului, prin urmare începem cu un proces-pilot, de testare în anumite țări, ca să ne asigurăm că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean. (…) Concomitent, trebuie să deschidem mai multe secții de vot decât anterior în țările unde locuiește un număr mare de moldoveni, pentru a evita rândurile și dificultățile în procesul de vot. Instituțiile trebuie să se asigure că procesul de votare prin corespondență este supus unor controale riguroase și monitorizări constante”, a mai declarat Băluțel.

Consilierul președintei susține că după testarea modului în care funcționează votul prin corespondență, mecanismul ar putea fi implementat „peste tot în lume”.

„Votul prin corespondență este un proiect-pilot de îmbunătățire a procesului electoral și contribuie la o participare mai mare a cetățenilor la votare. Unii politicieni care critică votul prin corespondență arată, de fapt, că sunt împotriva votului oamenilor și denotă frică față de propriii cetățeni”, a mai declarat Băluțel.

De menționat că președinta Maia Sandu a admis, în ajun, că Republica Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență, la alegerile din această toamnă. Șefa statului susține că guvernarea deja poartă discuții în vederea modificării, o dată în plus, a Codului Electoral, care să le permită moldovenilor să poată vota prin corespondență. Detalii – AICI. În reacție, opoziția de la Chișinău a tras un semnal de alarmă, după declarațiile președintei – „se pregătește fraudarea alegerilor”, spun ei. Fostul președinte al țării Igor Dodon a chemat opoziția să ne unească de urgență săptămâna viitoare, pentru a decide cum vor acționa pe viitor.  Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: