Votul prin „poștă”, criticat de opoziția de la Chișinău: „Se pregătește fraudarea alegerilor”
Full Article 4 minutes read

Votul prin „poștă”, criticat de opoziția de la Chișinău: „Se pregătește fraudarea alegerilor”

Opoziția de la Chișinău a reacționat la intenția guvernării de a permite votul prin corespondență la scrutinele din această toamnă, însă doar pentru anumite țări. Politicienii trag un semnal de alarmă, după recentele declarații ale președintei Maia Sandu, care a admis că Codul Electoral al putea fi modificat în acest sens – „se pregătește fraudarea alegerilor”, spun ei.

„Votul prin corespondență anunțat de doamna care nu e responsabilă de nimic este un dezastru mai mare decât notele de la evaluarea procurorilor. De ce se apucă e dezastru!”, a scris liderul Mișcării Alternativa Națională, Ion Ceban, tot el primar de Chișinău.

Liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, a calificat intenția guvernării de a modifica Codul electoral pentru a permite votul prin corespondență doar pentru anumite țări drept o „discriminare evidentă a cetățenilor”.

„Am vrea să vedem ce cunoștințe „la geografie” are ipocrita. Intră oare Rusia, China sau India în categoria țărilor mari? Referendum, vot prin poștă doar unde vrea ea – totul pentru a lua un nou mandat. Degeaba, Maia, e târziu!”, a scris fostul premier al țării în perioada guvernării socialiștilor, Ion Chicu pe rețelele de socializare.

Cu o reacție a venit și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a vorbit pentru prima dată, acum câteva zile, despre intenția guvernării PAS de a introduce votul prin corespondență.

„Iată și confirmarea de la prima sursă că se pregătește fraudarea alegerilor inclusiv și prin intermediul votului prin corespondență. După cum v-am anunțat, doar moldovenii din SUA și Canada vor putea vota prin corespondență”, a precizat Usatîi pe rețelele de socializare.

Declarația președintei Maia Sandu a fost comentată și de fostul președinte socialist Igor Dodon. Potrivit secretarului executiv al PSRM, guvernarea și-ar propune, prin această inițiativă, să fraudeze alegerile prezidențiale pentru a-i asigura Maiei Sandu un nou mandat.

„Acesta este un atac raider asupra procesului electoral din Republica Moldova. Maia Sandu a guvernat prin corespondență pe parcursul mandatului său și vrea să fie realeasă tot prin corespondență. Așa fac doar șulerii. Maia Sandu, chiar așa de tare temi de votul oamenilor? Nu și-e rușine să câștigi prin așa metode?  Declar public că aceste alegeri, dacă vor avea loc prin aceste metode, vor fi alegeri ilegale, anticonstituționale. Nu poți să le oferi drepturi unora din țări în care crezi că vei fi votată în detrimentul cetățenilor din alte părți și continente, așa cum o face Maia Sandu. Toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă drepturi egale”, a declarat politicianul în cadrul emisiunii sale tradiționale, „În direct cu Igor Dodon”.

Dodon a făcut apel către opoziție, în acest context: „Cred că în fața pericolului real de fraudare de alegeri ilegale trebuie să ne convocăm de urgență săptămâna viitoare să avem o strategie comună cum facem față acestor provocări”.

De menționat că președinta Maia Sandu a admis, în ajun, că Republica Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență, la alegerile din această toamnă. Șefa statului susține că guvernarea deja poartă discuții în vederea modificării, o dată în plus, a Codului Electoral, care să le permită moldovenilor să poată vota prin corespondență. Detalii – AICI.

***

Amintim că cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați, în această toamnă, la urnele de vot, pentru a alege președintele țării. În aceeași zi ar urma să fie organizat, în paralel, și referendumul privind aderarea țării noastre la UE, anunțat de șefa statului. Deputații PAS au votat, la sfârșitul anului trecut, modificarea Codului Electoral, care să permită organizarea celor două plebiscite în aceeași zi. Potrivit șefei statului, alegerile ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna octombrie. Totuși, o decizie în acest sens nu a fost, deocamdată, luată.

Maia Sandu a anunțat la 3 ani de mandat că va candida, la toamnă, pentru un nou mandat de președinte. Întrebată pe 29 februarie dacă o va face independent sau dacă va candida și de această dată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, pe care l-a fondat și condus și care i-a asigurat victoria de acum patru ani, șefa statului a declarat: „Este prea devreme să discutam. Până atunci o să vedem și o să anunțăm. Până la alegeri este mult”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: