zcj.ro

Votat: Dreptul la pensie va putea fi solicitat prin procură

Dreptul la pensie va putea fi solicitat inclusiv prin procură. Parlamentul a aprobat, în ședința din 16 iulie, proiectul de lege pentru modificarea articolului 31 din Legea privind sistemul public de pensii, în ambele lecturi.

Potrivit proiectului, cererea de pensionare și actele necesare se vor depune la organul teritorial de asigurări sociale de către reprezentatul, desemnat de solicitant prin procură.

Autorii menționează că necesitatea aprobării modificărilor rezultă din multiplele adresări ale cetățenilor, care din cauza stării precare de sănătate nu pot depune personal cererea și actele necesare în vederea realizării dreptului la pensie. Numeroase sesizări în acest sens au venit și de la cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, care, în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19, nu pot reveni în țară pentru a-și realiza dreptul la pensie.

În prezent, cererea de pensionare și actele necesare se depun de persoana care a obținut dreptul la pensie la organul teritorial de asigurări sociale de la locul de domiciliu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Stamate recunoaște că este „curtată” de mai multe partide, după excluderea din PAS: „Le mulțumesc”

Deputata neafiliată Olesea Stamate a declarat pentru NewsMaker că a primit oferte din partea mai multor membri ai unor partide politice pentru a se alătura acestora, după excluderea sa din partidul de guvernare. Deși le-a mulțumit pentru propuneri, fosta deputată PAS a ales să nu dezvăluie cine anume i le-a făcut.

„Da, am primit și le mulțumesc pentru propunerile pe care mi le-au făcut”, a declarat Olesea Stamate.

Întrebată cine i-a făcut, totuși, aceste propuneri, fosta deputată PAS a evitat să dea detalii: „Asta nu cred că e corect să spun, au fost mai multe propuneri, dar nu cred că este corect să dau nume”.

Amintim că Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate pe 4 aprilie. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, în calitate de președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și a propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Pe 14 iunie, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: