Votat în parlament: Funcționarii de stat vor fi obligați să traducă în limba rusă, la cerere, documentele solicitate
Full Article 2 minutes read

Votat în parlament: Funcționarii de stat vor fi obligați să traducă în limba rusă, la cerere, documentele solicitate

Deputații au aprobat în lectura a II-a proiectul de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Moldovei, care a fost elaborat de către deputații Partidului Socialiștilor (PSRM). Decizia a fost susținută de către deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova.

Proiectul prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

De asemenea, legea va obliga ca organele puterii de stat să traducă în limba rusă, la solicitare, documentele adoptate. În plus, instituțiile de stat vor fi obligate să primească cererile și în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea.

Pentru aprobarea proiectului de lege au votat 55 de deputați.

Vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Vitiuc, a mulțumit deputaților pentru susținerea proiectului de lege: ”În calitate de reprezentant al minorității etnice, vreau să asigur că acest proiect nu dezbină societatea, ci dimpotrivă contribuie la o mai bună înțelegere și la coeziunea socială”.

La începutul ședinței parlamentului, Platforma DA a cerut excluderea de pe ordinea de zi a subiectului. Deputatul Alexandr Slusari a spus că, în calitate de etnic rus, nu consideră deloc necesar să fie adoptată o asemena lege, că dreptul său de a-și utiliza limba nativă nu este pus în pericol, ci, dimpotrivă, îi este garantat perfect de Constituția Republicii Moldova.

Platforma DA a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională.

Anterior, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul de lege.

Amintim că, în 2018, Curtea Constituțională a stabilit că Legea privind funcționarea limbilor este învechită.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: